0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
< 30 minuta
Lako se priprema
10
Vreme pripreme:
< 30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
10
19 kašika šećera
1 l mleka
13 kašika C griza
200 g prezli
70 g margarina
400-500 g seckanih šliva
2 kašike džema od šljiva
1/2 šoljice ulja
Šljive očistiti i iseći na četvrtine, staviti u šerpu, dodati 3 kašike šećera i prodinstati 10 minuta, pred kraj dodati 2 kašike džema.
U drugu šerpu sipati pola šoljice ulja, 200 g prezli i 4 kašike šećera i pržiti na laganoj vatri uz stalno mešanje dok prezle ne porumene.
Fil od griza:
Od 1 l mleka odvojiti 200 ml i pomešati sa 13 kašika C griza i 12 kašika šećera. 800 ml mleka sipati u šerpu i kada prokuva polako dodavati mleko pomešano sa šećerom i C grizom.
Kada se griz skuva i dobije željenu gustinu dodati 70 g margarina i mešati dok se ne rastopi.
Skloniti sa šporeta i odmah ređati u podmazan ple ovim redosledom:
Polovinu prezli sipati i ravnomerno rasporediti, preko prezli sipati pola fila od C griza, prko fila poređati dinstane šljive, pa ostatak griza ravnomerno rasporediti preko šljiva i na kraju posuti ostatak prezli.
Šljive očistiti i iseći na četvrtine, staviti u šerpu, dodati 3 kašike šećera i prodinstati 10 minuta, pred kraj dodati 2 kašike džema.
U drugu šerpu sipati pola šoljice ulja, 200 g prezli i 4 kašike šećera i pržiti na laganoj vatri uz stalno mešanje dok prezle ne porumene.
Fil od griza:
Od 1 l mleka odvojiti 200 ml i pomešati sa 13 kašika C griza i 12 kašika šećera. 800 ml mleka sipati u šerpu i kada prokuva polako dodavati mleko pomešano sa šećerom i C grizom.
Kada se griz skuva i dobije željenu gustinu dodati 70 g margarina i mešati dok se ne rastopi.
Skloniti sa šporeta i odmah ređati u podmazan ple ovim redosledom:
Polovinu prezli sipati i ravnomerno rasporediti, preko prezli sipati pola fila od C griza, prko fila poređati dinstane šljive, pa ostatak griza ravnomerno rasporediti preko šljiva i na kraju posuti ostatak prezli.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.