burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija12

Griz kolač sa limunom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
12

Sastojci

Kora:

250 g mlevenog keksa

125 g maslaca

1 kesica C vanilin šećera

Fil I:

1 l mleka

100 g C griza

180 g šećera

2 kesice C vanilin šećera

200 ml slatke pavlake

Fil II:

100 ml soka od limuna (2 limuna srednje veličine)

malo narendane limunove korice

300 ml vode

50 g C griza

100 g šećera

malo žute prehrambene boje

Dekoracija:

50 g čokolade

Griz kolač sa limunom

Koraci pripreme

Priprema kore:
Mleven keks pomešajte sa otopljenim maslacem i vanilin šećerom i dobro umesite smesu. Formirajte koru od pripremljene smese u podmazanom kalupu 24x24 cm (ili slične veličine). Stavite u frižider da odstoji pola sata.

Priprema Fila I:
Izmešajte mleko sa C grizom i šećerom i stavite na ringlu da provri, a onda kuvajte na laganoj vatri uz mešanje, da se zgusne. Sklonite s ringle, dodajte vanilin šećer i ostavite da se malo prohladi. Umutite slatku pavlaku, a onda u nju, uz mućenje, postepeno dodajte prohlađen skuvan griz. Fil sipajte preko ohlađene kore i ostavite u frižider na još pola sata do sat vremena.

Priprema Fila II:
Odmerite 100 ml naceđenog limunovog soka i u to dodajte malo narendane limunove korice. Dodajte u limunov sok 300 ml vode, C griz i šećer i stavite na ringlu da provri, a onda kuvajte na laganoj vatri uz mešanje, da se zgusne. Pred kraj kuvanja umešajte u fil malo žute prehrambene boje. Žuti fil sipajte preko belog fila od griza i vratite u frižider na još par sati hlađenja da se kolač lepo stegne.

Ohlađen kolač isecite na kocke i ukrasite otopljenom čokoladom.

Naši proizvodi

Griz kolač sa limunom

Koraci pripreme

Priprema kore:
Mleven keks pomešajte sa otopljenim maslacem i vanilin šećerom i dobro umesite smesu. Formirajte koru od pripremljene smese u podmazanom kalupu 24x24 cm (ili slične veličine). Stavite u frižider da odstoji pola sata.

Priprema Fila I:
Izmešajte mleko sa C grizom i šećerom i stavite na ringlu da provri, a onda kuvajte na laganoj vatri uz mešanje, da se zgusne. Sklonite s ringle, dodajte vanilin šećer i ostavite da se malo prohladi. Umutite slatku pavlaku, a onda u nju, uz mućenje, postepeno dodajte prohlađen skuvan griz. Fil sipajte preko ohlađene kore i ostavite u frižider na još pola sata do sat vremena.

Priprema Fila II:
Odmerite 100 ml naceđenog limunovog soka i u to dodajte malo narendane limunove korice. Dodajte u limunov sok 300 ml vode, C griz i šećer i stavite na ringlu da provri, a onda kuvajte na laganoj vatri uz mešanje, da se zgusne. Pred kraj kuvanja umešajte u fil malo žute prehrambene boje. Žuti fil sipajte preko belog fila od griza i vratite u frižider na još par sati hlađenja da se kolač lepo stegne.

Ohlađen kolač isecite na kocke i ukrasite otopljenom čokoladom.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept