burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija

Čokoladna baklava sa kikirikijem

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:

Sastojci

1 kg kora za baklavu

500 g mlevenog kikirikija

150 g šećera

2 (prepune) kašike C kakao praha

ulje

Za preliv:

1 kg šećera

voda

1 limun

Čokoladna baklava sa kikirikijem

Koraci pripreme

Prvo treba skuvati preliv tako što se u šerpu naspe 1 kg šećera i prelije vodom do oko 2 prsta iznad šećera.
Kad dobije gustinu između sirupa i vode, preliv je skuvan. Dodati mu limun isečen na tanke kolutove i ostaviti ga da se ohladi.

Pomešati kikiriki, šećer i C kakao u posebnoj posudi.

Početi sa ređanjem kora. Prvo poređati 3 kore (svaku premazati tankim slojem ulja), pa na njih posuti smesu sa kikirikijem. Preko idu 2 kore (takođe ih nauljiti), pa suvi sastojci, i tako u krug dok se ne potroši sav materijal, a možete i na svaku koru pomalo posipati suve sastojke. Na kraju završiti sa tri kore i, kao na početku, premazati ih sa uljem.

Mali savet: dlanovima pritisnite baklavu odozgo da je poravnate, pa tek onda je iseći na kocke (ili ukoso).

Peći baklavu na 190 stepeni 10-ak minuta, dok ne dobije boju, a zatim smanjiti na 150 stepeni i tako je peći još oko 45 minuta.

Vruću ispečenu baklavu preliti hladnim prelivom.

Da bi se kore izravnale, pritisnuti je odozgo nekoliko minuta drugim plehom.

Naši proizvodi

Čokoladna baklava sa kikirikijem

Koraci pripreme

Prvo treba skuvati preliv tako što se u šerpu naspe 1 kg šećera i prelije vodom do oko 2 prsta iznad šećera.
Kad dobije gustinu između sirupa i vode, preliv je skuvan. Dodati mu limun isečen na tanke kolutove i ostaviti ga da se ohladi.

Pomešati kikiriki, šećer i C kakao u posebnoj posudi.

Početi sa ređanjem kora. Prvo poređati 3 kore (svaku premazati tankim slojem ulja), pa na njih posuti smesu sa kikirikijem. Preko idu 2 kore (takođe ih nauljiti), pa suvi sastojci, i tako u krug dok se ne potroši sav materijal, a možete i na svaku koru pomalo posipati suve sastojke. Na kraju završiti sa tri kore i, kao na početku, premazati ih sa uljem.

Mali savet: dlanovima pritisnite baklavu odozgo da je poravnate, pa tek onda je iseći na kocke (ili ukoso).

Peći baklavu na 190 stepeni 10-ak minuta, dok ne dobije boju, a zatim smanjiti na 150 stepeni i tako je peći još oko 45 minuta.

Vruću ispečenu baklavu preliti hladnim prelivom.

Da bi se kore izravnale, pritisnuti je odozgo nekoliko minuta drugim plehom.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept