0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
1 kg kora za baklavu
500 g mlevenog kikirikija
150 g šećera
2 (prepune) kašike C kakao praha
ulje
1 kg šećera
voda
1 limun
Prvo treba skuvati preliv tako što se u šerpu naspe 1 kg šećera i prelije vodom do oko 2 prsta iznad šećera.
Kad dobije gustinu između sirupa i vode, preliv je skuvan. Dodati mu limun isečen na tanke kolutove i ostaviti ga da se ohladi.
Pomešati kikiriki, šećer i C kakao u posebnoj posudi.
Početi sa ređanjem kora. Prvo poređati 3 kore (svaku premazati tankim slojem ulja), pa na njih posuti smesu sa kikirikijem. Preko idu 2 kore (takođe ih nauljiti), pa suvi sastojci, i tako u krug dok se ne potroši sav materijal, a možete i na svaku koru pomalo posipati suve sastojke. Na kraju završiti sa tri kore i, kao na početku, premazati ih sa uljem.
Mali savet: dlanovima pritisnite baklavu odozgo da je poravnate, pa tek onda je iseći na kocke (ili ukoso).
Peći baklavu na 190 stepeni 10-ak minuta, dok ne dobije boju, a zatim smanjiti na 150 stepeni i tako je peći još oko 45 minuta.
Vruću ispečenu baklavu preliti hladnim prelivom.
Da bi se kore izravnale, pritisnuti je odozgo nekoliko minuta drugim plehom.
Prvo treba skuvati preliv tako što se u šerpu naspe 1 kg šećera i prelije vodom do oko 2 prsta iznad šećera.
Kad dobije gustinu između sirupa i vode, preliv je skuvan. Dodati mu limun isečen na tanke kolutove i ostaviti ga da se ohladi.
Pomešati kikiriki, šećer i C kakao u posebnoj posudi.
Početi sa ređanjem kora. Prvo poređati 3 kore (svaku premazati tankim slojem ulja), pa na njih posuti smesu sa kikirikijem. Preko idu 2 kore (takođe ih nauljiti), pa suvi sastojci, i tako u krug dok se ne potroši sav materijal, a možete i na svaku koru pomalo posipati suve sastojke. Na kraju završiti sa tri kore i, kao na početku, premazati ih sa uljem.
Mali savet: dlanovima pritisnite baklavu odozgo da je poravnate, pa tek onda je iseći na kocke (ili ukoso).
Peći baklavu na 190 stepeni 10-ak minuta, dok ne dobije boju, a zatim smanjiti na 150 stepeni i tako je peći još oko 45 minuta.
Vruću ispečenu baklavu preliti hladnim prelivom.
Da bi se kore izravnale, pritisnuti je odozgo nekoliko minuta drugim plehom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.