burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija16-20 parčića

Žito torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
16-20 parčića

Sastojci

Za kore:

4 žumanca

4 belanca

250 g šećera

10 kašika hladne vode

100 g mlevenih oraha

200 g brašna

1 kesica C Vanilin šećer

1 kesica C Prašak za pecivo

Za fil:

6 kašika brašna

3 kašike C Čvrstina

6 kašika šećera

5 dl mleka

250 g margarina

3 žumanca

200 g mlevenih oraha

po ukusu muskatni orah

3 kesice C Vanilin šećera

Žito torta

Koraci pripreme

Prvo napraviti fil tako što rastvorite brašno, gustin, šećer i vanilin sa mlekom. Staviti na vatru da se skuva fil, sve vreme mešajući žicom da ne zagori.

U vreo fil dodati margarin i mikserom umutiti da se otopi i poveže. Ubaciti i žumanca i umutiti.

Na kraju umešati orahe i muskatni orah i ostaviti da se hladi.

Za koru umutite belanca sa malo soli i ostaviti sa strane.

Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilom i dodavati postepeno hladnu vodu svo vreme muteći mikserom. Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orahe.

Na kraju umešati belanca pažljivo, ručno, da masa ne bi splasnula.

U okrugli kalup staviti papir za pečenje i izliti testo. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pečenu koru ostaviti da se ohladi i preseći je na dva mesta da bi dobili 3 kore.

Svaku koru pospite mlekom i namažite delom fila. Ponovite postupak i sa ostale 2 kore.

Tortu preko posuti orasima i ukrasiti.

Naši proizvodi

Žito torta

Koraci pripreme

Prvo napraviti fil tako što rastvorite brašno, gustin, šećer i vanilin sa mlekom. Staviti na vatru da se skuva fil, sve vreme mešajući žicom da ne zagori.

U vreo fil dodati margarin i mikserom umutiti da se otopi i poveže. Ubaciti i žumanca i umutiti.

Na kraju umešati orahe i muskatni orah i ostaviti da se hladi.

Za koru umutite belanca sa malo soli i ostaviti sa strane.

Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilom i dodavati postepeno hladnu vodu svo vreme muteći mikserom. Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orahe.

Na kraju umešati belanca pažljivo, ručno, da masa ne bi splasnula.

U okrugli kalup staviti papir za pečenje i izliti testo. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pečenu koru ostaviti da se ohladi i preseći je na dva mesta da bi dobili 3 kore.

Svaku koru pospite mlekom i namažite delom fila. Ponovite postupak i sa ostale 2 kore.

Tortu preko posuti orasima i ukrasiti.

Autor

food blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept