0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
16-20 parčića
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
16-20 parčića
4 žumanca
4 belanca
250 g šećera
10 kašika hladne vode
100 g mlevenih oraha
200 g brašna
1 kesica C Vanilin šećer
1 kesica C Prašak za pecivo
6 kašika brašna
3 kašike C Čvrstina
6 kašika šećera
5 dl mleka
250 g margarina
3 žumanca
200 g mlevenih oraha
po ukusu muskatni orah
3 kesice C Vanilin šećera
Prvo napraviti fil tako što rastvorite brašno, gustin, šećer i vanilin sa mlekom. Staviti na vatru da se skuva fil, sve vreme mešajući žicom da ne zagori.
U vreo fil dodati margarin i mikserom umutiti da se otopi i poveže. Ubaciti i žumanca i umutiti.
Na kraju umešati orahe i muskatni orah i ostaviti da se hladi.
Za koru umutite belanca sa malo soli i ostaviti sa strane.
Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilom i dodavati postepeno hladnu vodu svo vreme muteći mikserom. Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orahe.
Na kraju umešati belanca pažljivo, ručno, da masa ne bi splasnula.
U okrugli kalup staviti papir za pečenje i izliti testo. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi i preseći je na dva mesta da bi dobili 3 kore.
Svaku koru pospite mlekom i namažite delom fila. Ponovite postupak i sa ostale 2 kore.
Tortu preko posuti orasima i ukrasiti.
Prvo napraviti fil tako što rastvorite brašno, gustin, šećer i vanilin sa mlekom. Staviti na vatru da se skuva fil, sve vreme mešajući žicom da ne zagori.
U vreo fil dodati margarin i mikserom umutiti da se otopi i poveže. Ubaciti i žumanca i umutiti.
Na kraju umešati orahe i muskatni orah i ostaviti da se hladi.
Za koru umutite belanca sa malo soli i ostaviti sa strane.
Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilom i dodavati postepeno hladnu vodu svo vreme muteći mikserom. Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orahe.
Na kraju umešati belanca pažljivo, ručno, da masa ne bi splasnula.
U okrugli kalup staviti papir za pečenje i izliti testo. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi i preseći je na dva mesta da bi dobili 3 kore.
Svaku koru pospite mlekom i namažite delom fila. Ponovite postupak i sa ostale 2 kore.
Tortu preko posuti orasima i ukrasiti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.