0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
15
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
15
5 jaja
5 kašika šećera
1 kašika brašna
6 kašika mlevenih badema
1 kašičica ekstrakta vanile
125 ml mleka
4 kašike šećera
200 g mlevenih oraha
4 žumanca
125 g šećera
10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
100 g čokolade za kuvanje
150 g rastopljenog putera
1 C vanilin šećer
4 belanca
200 g šećera
125 ml vode
1 kašičica soka od limuna
Za koru umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutiti pet žumanaca sa šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu.
Na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C 25 minuta. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se ohladi.
Za fil prokuvati mleko sa šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu. Nacediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa šećerom na pari (10 minuta).
Kuvani krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.
Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Ovaj proces je veoma bitan pošto ne želimo da koristimo termički neobrađena belanca i žumanca.
Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru.
Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti ušećerene.
Za koru umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutiti pet žumanaca sa šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu.
Na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C 25 minuta. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se ohladi.
Za fil prokuvati mleko sa šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu. Nacediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa šećerom na pari (10 minuta).
Kuvani krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.
Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Ovaj proces je veoma bitan pošto ne želimo da koristimo termički neobrađena belanca i žumanca.
Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru.
Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti ušećerene.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.