burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija15

Vasina torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
15

Sastojci

Za koru:

5 jaja

5 kašika šećera

1 kašika brašna

6 kašika mlevenih badema

1 kašičica ekstrakta vanile

Fil:

125 ml mleka

4 kašike šećera

200 g mlevenih oraha

4 žumanca

125 g šećera

10 kašika soka od pomorandže i narendana korica

100 g čokolade za kuvanje

150 g rastopljenog putera

1 C vanilin šećer

Za drugi fil:

4 belanca

200 g šećera

125 ml vode

1 kašičica soka od limuna

Vasina torta

Koraci pripreme

Za koru umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutiti pet žumanaca sa šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu.

Na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh.

Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C 25 minuta. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se ohladi.

Za fil prokuvati mleko sa šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu. Nacediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa šećerom na pari (10 minuta).

Kuvani krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.

Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Ovaj proces je veoma bitan pošto ne želimo da koristimo termički neobrađena belanca i žumanca.

Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru.

Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti ušećerene.

Naši proizvodi

Vasina torta

Koraci pripreme

Za koru umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutiti pet žumanaca sa šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu.

Na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh.

Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C 25 minuta. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se ohladi.

Za fil prokuvati mleko sa šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu. Nacediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa šećerom na pari (10 minuta).

Kuvani krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.

Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Ovaj proces je veoma bitan pošto ne želimo da koristimo termički neobrađena belanca i žumanca.

Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru.

Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti ušećerene.

Autor

Tatjana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept