burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija16

Posna čokoladna torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
16

Sastojci

Kore

150 g oraha

200 g oštrog brašna

20 g C Kakao prah

1 kašičica C Soda bikarbona

1 prstohvat soli

200 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

300 ml kisele vode

50 ml ulja

3 kašika džema od šljiva

Krem

800 ml biljnog mleka

3 kesica C Puding sa ukusom čokolade

150 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

2 kašičica arome ruma

150 g čokolade za kuvanje

200 g margarina

Dekoracija

75 g seckanih oraha

30 g otopljenje čokolade

Posna čokoladna torta

Kremasta poslastica sa čokoladnim filom i koricama sa orasima.

Koraci pripreme

Priprema kora

Najpre prepecite ukupnu količinu oraha (za biskvit i dekoraciju) u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min. uz povremeno mešanje. Za biskvit sameljite 150 g a ostatak naseckajte za dekoraciju.
Stavite u činiju sve suve sastojke: mlevene orahe, brašno, kakao, soda bikarbonu, so, šećer i vanilin šećer pa žicom dobro promešajte. Potom dodajte kiselu vodu i sjedinite žicom, a potom i ulje i još jednom izmešajte. Na kraju dodajte 3 pune kašike džema od šljiva (ili nekog drugog) i još jednom sve dobro sjedinite u glatku smesu.
Uzmite veliki pleh od rerne, obložite ga pek papirom i sipajte smesu za biskvit. Lepo poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta. Proverite čačkalicom - ako izlazi suva, pečeno je. Površina biskvita će se činiti malo lepljivo ali tako treba.
Biskvit ohladite, skinite pek papir i presecite na 3 dugačke lente (po dužoj strani pleha).

Priprema krema

U 200 ml mleka razmutite puding tako da ne bude grudvica, a ostatak biljnog mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, aromu ruma i čokoladu izlomljenu na kockice pa sve zagrevajte na srednjoj vatri. U vruće mleko ukuvajte puding, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom i kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom. Neka se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
Napomena: U receptu je korišćeno ovseno/bademovo mleko, a dolazi u obzir bilo koje (sojino, pirinčano, heljdino, itd.) Možete kuvati puding i u vodi, a ako ne postite, koristite obično mleko.
Ohlađen puding najpre mikserom izradite da postane gladak, pa dodajte komad po komad margarina sobne temperature i lepo sjedinite mikserom u gladak i penast krem.

Filovanje:

Stavite na odgovarajući tanjir prvu koru. Krem podelite na 4 dela, tako da imate da premažete sve tri kore, dok četvrti deo služi za premazivanje stranica torte i za dekoraciju.
Dakle, premažite prvu koru kremom, stavite drugu koru pa opet krem, zatim treća kora i krem odozgo. S ostatkom krema premažite i stranice torte u tankom sloju i obložite ih seckanim orasima. Tortu odozgo po želji prošarajte otopljenom čokoladom i dekorišite preostalim kremom uz pomoć poslastičarskog šprica i željenog nastavka.
Tortu dobro ohladite u frižideru i sutradan poslužite.

Naši proizvodi

Posna čokoladna torta

Kremasta poslastica sa čokoladnim filom i koricama sa orasima.

Koraci pripreme

Priprema kora

Najpre prepecite ukupnu količinu oraha (za biskvit i dekoraciju) u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min. uz povremeno mešanje. Za biskvit sameljite 150 g a ostatak naseckajte za dekoraciju.
Stavite u činiju sve suve sastojke: mlevene orahe, brašno, kakao, soda bikarbonu, so, šećer i vanilin šećer pa žicom dobro promešajte. Potom dodajte kiselu vodu i sjedinite žicom, a potom i ulje i još jednom izmešajte. Na kraju dodajte 3 pune kašike džema od šljiva (ili nekog drugog) i još jednom sve dobro sjedinite u glatku smesu.
Uzmite veliki pleh od rerne, obložite ga pek papirom i sipajte smesu za biskvit. Lepo poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta. Proverite čačkalicom - ako izlazi suva, pečeno je. Površina biskvita će se činiti malo lepljivo ali tako treba.
Biskvit ohladite, skinite pek papir i presecite na 3 dugačke lente (po dužoj strani pleha).

Priprema krema

U 200 ml mleka razmutite puding tako da ne bude grudvica, a ostatak biljnog mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, aromu ruma i čokoladu izlomljenu na kockice pa sve zagrevajte na srednjoj vatri. U vruće mleko ukuvajte puding, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom i kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom. Neka se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
Napomena: U receptu je korišćeno ovseno/bademovo mleko, a dolazi u obzir bilo koje (sojino, pirinčano, heljdino, itd.) Možete kuvati puding i u vodi, a ako ne postite, koristite obično mleko.
Ohlađen puding najpre mikserom izradite da postane gladak, pa dodajte komad po komad margarina sobne temperature i lepo sjedinite mikserom u gladak i penast krem.

Filovanje:

Stavite na odgovarajući tanjir prvu koru. Krem podelite na 4 dela, tako da imate da premažete sve tri kore, dok četvrti deo služi za premazivanje stranica torte i za dekoraciju.
Dakle, premažite prvu koru kremom, stavite drugu koru pa opet krem, zatim treća kora i krem odozgo. S ostatkom krema premažite i stranice torte u tankom sloju i obložite ih seckanim orasima. Tortu odozgo po želji prošarajte otopljenom čokoladom i dekorišite preostalim kremom uz pomoć poslastičarskog šprica i željenog nastavka.
Tortu dobro ohladite u frižideru i sutradan poslužite.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept