burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija16

Posna Baron torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
16

Sastojci

Za jednu koru (x 3)

50 g mlevenih pečenih oraha

65 g oštrog brašna

10 g C Kakao prah

0.5 kašičica C Soda bikarbona

1 prstohvat soli

50 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

100 ml kisele vode

15 g ulja

1 kašika džema po želji

Za fil od malina

500 g smrznutih malina

100 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

2 kašika limunovog soka

120 ml vode

1 kesica C Puding sa ukusom maline

1 kašika C Čvrstin

50 g margarina

Za čokoladni fil

700 ml bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka)

2 kesica C Puding sa ukusom čokolade

25 g C Čvrstin

25 g C Kakao prah

150 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

150 g čokolade za kuvanje

125 g margarina

Za dekoraciju

50 g čokolade za kuvanje

1 kašičica ulja

/ malo C Kakao prah (za posipanje)

/ malo svežeg bobičastog voća po želji (ribizle, maline, borovnice...)

Posna Baron torta

Idealna poslastica za ljubitelje čokolade tokom dana posta.

Koraci pripreme

Kore

Najpre prepecite ukupnu količinu oraha (150 g) u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 10-15 minuta uz povremeno mešanje, kako bi dobili lepšu aromu. Ohladite ih i sameljite.
Pripremite prvu koru. U posudu sipajte redom suve sastojke: mlevene pečene orahe, brašno, kakao, soda bikarbonu, so, šećer i vanilin šećer pa žicom sve dobro promešajte.
Potom dodajte mokre sastojke: kiselu vodu, ulje i džem po želji i još jednom dobro izmešajte žicom da se sve lepo sjedini u glatku smesu bez grudvica. Uzmite okrugli kalup prečnika 26 cm čije dno ste obložili pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Na isti način pripremite još dve kore tako da dobijete tri ukupno.

Fil od malina

Stavite smrznute maline u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i malo vode od ukupne količine, pa zagrevajte na najjačoj vatri dok se sve ne otopi i maline raspadnu. U ostatku vode razmutite puding od maline i čvrstin pa ukuvajte u maline mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne.
Odmah u vruće dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi.

Čokoladni fil

U malo bademovog mleka razmutite puding i čvrstin tako da ne bude grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu i dodajte kakao, šećer, vanilin šećer i čokoladu izlomljenu na kockice, pa sve zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne otopi.
Kad je proključalo, smanjite vatru i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom pa kuvajte nekoliko minuta dok se puding ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Prohlađen (tek malkice mlak) puding dobro izradite mikserom da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog margarina i umutite mikserom, samo dok se sve lepo ne poveže u gladak fil.

Filovanje torte

Na odgovarajući tanjir stavite prvu koru a oko nje podesivi okvir ili obruč od kalupa, obložen acetatnom folijom. Na koru rasporedite polovinu ohlađenog fila od malina i lepo poravnajte. Po potrebi stavite u frižider na kratko (10-ak minuta) da se na filu od malina stvori korica kako bi lakše naneli čokoladni fil.
Na fil od malina nanesite trećinu čokoladnog fila, stavljajući svugde po malo i samo razvucite kašikom. Poravnajte i stavite drugu koru. Pritisnite prstima, pa ponovite postupak sa preostalim filom od malina. Nanesite ponovo čokoladni fil, stavite treću koru i odozgo nanesite u vrlo tankom sloju još malo čokoladnog fila a ostatak sačuvajte za premazivanje stranica torte.
Tortu dobro ohladite u frižideru nekoliko sati a najbolje preko noći, pa skinite okvir i premažite okolo ostatkom čokoladnog fila.

Dekoracija

Otopite u mikrotalasnoj čokoladu izlomljenu na kocke, dodajte ulje i promešajte, pa sipajte glazuru u kesicu kojoj se odseče vrh. Ukrasite rubove torte čokoladom tako da curi prema dole. Tortu odozgo pospite sa malo kakaa i ukrasite svežim bobičastim voćem po želji.
Tortu secite na parčad i uživajte!

Naši proizvodi

Posna Baron torta

Idealna poslastica za ljubitelje čokolade tokom dana posta.

Koraci pripreme

Kore

Najpre prepecite ukupnu količinu oraha (150 g) u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 10-15 minuta uz povremeno mešanje, kako bi dobili lepšu aromu. Ohladite ih i sameljite.
Pripremite prvu koru. U posudu sipajte redom suve sastojke: mlevene pečene orahe, brašno, kakao, soda bikarbonu, so, šećer i vanilin šećer pa žicom sve dobro promešajte.
Potom dodajte mokre sastojke: kiselu vodu, ulje i džem po želji i još jednom dobro izmešajte žicom da se sve lepo sjedini u glatku smesu bez grudvica. Uzmite okrugli kalup prečnika 26 cm čije dno ste obložili pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Na isti način pripremite još dve kore tako da dobijete tri ukupno.

Fil od malina

Stavite smrznute maline u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i malo vode od ukupne količine, pa zagrevajte na najjačoj vatri dok se sve ne otopi i maline raspadnu. U ostatku vode razmutite puding od maline i čvrstin pa ukuvajte u maline mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne.
Odmah u vruće dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi.

Čokoladni fil

U malo bademovog mleka razmutite puding i čvrstin tako da ne bude grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu i dodajte kakao, šećer, vanilin šećer i čokoladu izlomljenu na kockice, pa sve zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne otopi.
Kad je proključalo, smanjite vatru i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom pa kuvajte nekoliko minuta dok se puding ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Prohlađen (tek malkice mlak) puding dobro izradite mikserom da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog margarina i umutite mikserom, samo dok se sve lepo ne poveže u gladak fil.

Filovanje torte

Na odgovarajući tanjir stavite prvu koru a oko nje podesivi okvir ili obruč od kalupa, obložen acetatnom folijom. Na koru rasporedite polovinu ohlađenog fila od malina i lepo poravnajte. Po potrebi stavite u frižider na kratko (10-ak minuta) da se na filu od malina stvori korica kako bi lakše naneli čokoladni fil.
Na fil od malina nanesite trećinu čokoladnog fila, stavljajući svugde po malo i samo razvucite kašikom. Poravnajte i stavite drugu koru. Pritisnite prstima, pa ponovite postupak sa preostalim filom od malina. Nanesite ponovo čokoladni fil, stavite treću koru i odozgo nanesite u vrlo tankom sloju još malo čokoladnog fila a ostatak sačuvajte za premazivanje stranica torte.
Tortu dobro ohladite u frižideru nekoliko sati a najbolje preko noći, pa skinite okvir i premažite okolo ostatkom čokoladnog fila.

Dekoracija

Otopite u mikrotalasnoj čokoladu izlomljenu na kocke, dodajte ulje i promešajte, pa sipajte glazuru u kesicu kojoj se odseče vrh. Ukrasite rubove torte čokoladom tako da curi prema dole. Tortu odozgo pospite sa malo kakaa i ukrasite svežim bobičastim voćem po želji.
Tortu secite na parčad i uživajte!

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavske torte i sitni kolači"

Pošalji recept