0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
16
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
16
50 g mlevenih pečenih oraha
65 g oštrog brašna
1 prstohvat soli
50 g šećera
100 ml kisele vode
15 g ulja
1 kašika džema po želji
500 g smrznutih malina
100 g šećera
2 kašika limunovog soka
120 ml vode
1 kesica C Puding sa ukusom maline
50 g margarina
700 ml bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka)
2 kesica C Puding sa ukusom čokolade
150 g šećera
150 g čokolade za kuvanje
125 g margarina
50 g čokolade za kuvanje
1 kašičica ulja
/ malo C Kakao prah (za posipanje)
/ malo svežeg bobičastog voća po želji (ribizle, maline, borovnice...)
Idealna poslastica za ljubitelje čokolade tokom dana posta.
Najpre prepecite ukupnu količinu oraha (150 g) u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 10-15 minuta uz povremeno mešanje, kako bi dobili lepšu aromu. Ohladite ih i sameljite.
Pripremite prvu koru. U posudu sipajte redom suve sastojke: mlevene pečene orahe, brašno, kakao, soda bikarbonu, so, šećer i vanilin šećer pa žicom sve dobro promešajte.
Potom dodajte mokre sastojke: kiselu vodu, ulje i džem po želji i još jednom dobro izmešajte žicom da se sve lepo sjedini u glatku smesu bez grudvica. Uzmite okrugli kalup prečnika 26 cm čije dno ste obložili pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Na isti način pripremite još dve kore tako da dobijete tri ukupno.
Stavite smrznute maline u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i malo vode od ukupne količine, pa zagrevajte na najjačoj vatri dok se sve ne otopi i maline raspadnu. U ostatku vode razmutite puding od maline i čvrstin pa ukuvajte u maline mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne.
Odmah u vruće dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi.
U malo bademovog mleka razmutite puding i čvrstin tako da ne bude grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu i dodajte kakao, šećer, vanilin šećer i čokoladu izlomljenu na kockice, pa sve zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne otopi.
Kad je proključalo, smanjite vatru i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom pa kuvajte nekoliko minuta dok se puding ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Prohlađen (tek malkice mlak) puding dobro izradite mikserom da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog margarina i umutite mikserom, samo dok se sve lepo ne poveže u gladak fil.
Na odgovarajući tanjir stavite prvu koru a oko nje podesivi okvir ili obruč od kalupa, obložen acetatnom folijom. Na koru rasporedite polovinu ohlađenog fila od malina i lepo poravnajte. Po potrebi stavite u frižider na kratko (10-ak minuta) da se na filu od malina stvori korica kako bi lakše naneli čokoladni fil.
Na fil od malina nanesite trećinu čokoladnog fila, stavljajući svugde po malo i samo razvucite kašikom. Poravnajte i stavite drugu koru. Pritisnite prstima, pa ponovite postupak sa preostalim filom od malina. Nanesite ponovo čokoladni fil, stavite treću koru i odozgo nanesite u vrlo tankom sloju još malo čokoladnog fila a ostatak sačuvajte za premazivanje stranica torte.
Tortu dobro ohladite u frižideru nekoliko sati a najbolje preko noći, pa skinite okvir i premažite okolo ostatkom čokoladnog fila.
Otopite u mikrotalasnoj čokoladu izlomljenu na kocke, dodajte ulje i promešajte, pa sipajte glazuru u kesicu kojoj se odseče vrh. Ukrasite rubove torte čokoladom tako da curi prema dole. Tortu odozgo pospite sa malo kakaa i ukrasite svežim bobičastim voćem po želji.
Tortu secite na parčad i uživajte!
Idealna poslastica za ljubitelje čokolade tokom dana posta.
Najpre prepecite ukupnu količinu oraha (150 g) u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 10-15 minuta uz povremeno mešanje, kako bi dobili lepšu aromu. Ohladite ih i sameljite.
Pripremite prvu koru. U posudu sipajte redom suve sastojke: mlevene pečene orahe, brašno, kakao, soda bikarbonu, so, šećer i vanilin šećer pa žicom sve dobro promešajte.
Potom dodajte mokre sastojke: kiselu vodu, ulje i džem po želji i još jednom dobro izmešajte žicom da se sve lepo sjedini u glatku smesu bez grudvica. Uzmite okrugli kalup prečnika 26 cm čije dno ste obložili pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Na isti način pripremite još dve kore tako da dobijete tri ukupno.
Stavite smrznute maline u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i malo vode od ukupne količine, pa zagrevajte na najjačoj vatri dok se sve ne otopi i maline raspadnu. U ostatku vode razmutite puding od maline i čvrstin pa ukuvajte u maline mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne.
Odmah u vruće dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi.
U malo bademovog mleka razmutite puding i čvrstin tako da ne bude grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu i dodajte kakao, šećer, vanilin šećer i čokoladu izlomljenu na kockice, pa sve zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne otopi.
Kad je proključalo, smanjite vatru i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom pa kuvajte nekoliko minuta dok se puding ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Prohlađen (tek malkice mlak) puding dobro izradite mikserom da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog margarina i umutite mikserom, samo dok se sve lepo ne poveže u gladak fil.
Na odgovarajući tanjir stavite prvu koru a oko nje podesivi okvir ili obruč od kalupa, obložen acetatnom folijom. Na koru rasporedite polovinu ohlađenog fila od malina i lepo poravnajte. Po potrebi stavite u frižider na kratko (10-ak minuta) da se na filu od malina stvori korica kako bi lakše naneli čokoladni fil.
Na fil od malina nanesite trećinu čokoladnog fila, stavljajući svugde po malo i samo razvucite kašikom. Poravnajte i stavite drugu koru. Pritisnite prstima, pa ponovite postupak sa preostalim filom od malina. Nanesite ponovo čokoladni fil, stavite treću koru i odozgo nanesite u vrlo tankom sloju još malo čokoladnog fila a ostatak sačuvajte za premazivanje stranica torte.
Tortu dobro ohladite u frižideru nekoliko sati a najbolje preko noći, pa skinite okvir i premažite okolo ostatkom čokoladnog fila.
Otopite u mikrotalasnoj čokoladu izlomljenu na kocke, dodajte ulje i promešajte, pa sipajte glazuru u kesicu kojoj se odseče vrh. Ukrasite rubove torte čokoladom tako da curi prema dole. Tortu odozgo pospite sa malo kakaa i ukrasite svežim bobičastim voćem po želji.
Tortu secite na parčad i uživajte!
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.