0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
1 celo jaje
140 g meda
1 kašičica C sode bikarbone
400 g brašna
70 g butera
1 l mleka
170 g brašna
450 g kristal šećera
300 g putera
100 ml vode
1 C vanilin šećer
70 ml mleka
80 g kristal šećera
Puter umutiti rukama sa brašnom. Dodati i ostale sastojke pa umesiti glatko testo.
Zamotati u foliju i ostaviti 30-60 minuta u frižideru. Podeliti zatim testo na 4 jednaka dela pa svaki deo lepo oblikovati u glatku lopticu.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Za to vreme iseći dva papira veličine obrnutog pleha od rerne pa prvu lopticu razvuči na veličinu papira.
Svući papir na obrnuti pleh i staviti da se kora peče nekoliko minuta. Kore moraju ostati bele.
Dok se kora peče razvlačiti na drugi papir drugu koru i odmah čim svučete prvu odmah namaći na pleh i drugu i tako ponoviti postupak još dva puta dok se sve 4 korice ispeku.
Za fil otopiti šećer do svetlo braon boje i da nema grudvica.
Dok se šećer otapa pomešati brašno, vodu i malo mleka da se dobije masa gustine jogurta i bez grudvica.
Ostatkom mleka zaliti otopljen šećer i sačekati da se sve zajedno otopi jer će se šećer stvrdnuti u dodiru sa mlekom.
Kada se šećer otopio i mleko vri zakuvati prethodno razmućenu smesu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se hladi. Povremeno promešati.
Umutiti puter pa mu dodati ohlađeni fil i sve umutiti. Filovati kore sa po 12 kašika fila.
250 g čokolade otopiti sa 7 kašika ulja i pred kraj dodati 3 kašike mleka, sve promešati i preliti preko zadnje kore.
Puter umutiti rukama sa brašnom. Dodati i ostale sastojke pa umesiti glatko testo.
Zamotati u foliju i ostaviti 30-60 minuta u frižideru. Podeliti zatim testo na 4 jednaka dela pa svaki deo lepo oblikovati u glatku lopticu.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Za to vreme iseći dva papira veličine obrnutog pleha od rerne pa prvu lopticu razvuči na veličinu papira.
Svući papir na obrnuti pleh i staviti da se kora peče nekoliko minuta. Kore moraju ostati bele.
Dok se kora peče razvlačiti na drugi papir drugu koru i odmah čim svučete prvu odmah namaći na pleh i drugu i tako ponoviti postupak još dva puta dok se sve 4 korice ispeku.
Za fil otopiti šećer do svetlo braon boje i da nema grudvica.
Dok se šećer otapa pomešati brašno, vodu i malo mleka da se dobije masa gustine jogurta i bez grudvica.
Ostatkom mleka zaliti otopljen šećer i sačekati da se sve zajedno otopi jer će se šećer stvrdnuti u dodiru sa mlekom.
Kada se šećer otopio i mleko vri zakuvati prethodno razmućenu smesu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se hladi. Povremeno promešati.
Umutiti puter pa mu dodati ohlađeni fil i sve umutiti. Filovati kore sa po 12 kašika fila.
250 g čokolade otopiti sa 7 kašika ulja i pred kraj dodati 3 kašike mleka, sve promešati i preliti preko zadnje kore.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.