burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Lako

broj porcija30

Dacina čokoladna torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Lako

Broj porcija:
30

Sastojci

Sastojci za 2 kore:

12 komad jaja

12 kašika šećera

200 ml ulja

8 kašika brašna

4 kašika C Kakao prah

Sastojci za fil:

1.500 ml mleka

6 komad C Puding sa ukusom čokolade

6 kašika šećera

150 g čokolade za kuvanje

500 g eurokrema

350 g margarina

Sastojci za dekoraciju:

100 g čokolade za kuvanje

1 kašika ulja

2 kašika mleka

1 komad C Šlag krem sa ukusom čokolade

2 komad boje za kolače i ukrasi

Dacina čokoladna torta

Nisam do skoro zanala da postoji recept za tortu koja se zove "Dacina čokoladna torta". S obzirom da sam i ja Daca, skoro svako me je pitao da li će torta biti neka kombinacija mojih torti, koje sam ranije pravila, pa da onda opravdam naziv ????Postoje razne verzije recepta za ovu tortu. Ja sam malo dodala i oduzela po svom ukusu, i mišljenju, pa vam ostavljam recept onako kako sam je je napravila. Zbog dimenzije pleha, i veličine torte, koja je bila potrebna za proslavu ćerkinog 12. rođendana. Ova torta je predivnog ukusa. Korice su tanke i veoma ukusne, mekane, tope se pri svakom zalogaju. To je zbog količine ulja koja ide u koricu. Nikako nije potrebno kore prelivati mlekom. Od ove mere bude prilično velike, a s obzirom da je mnogo ukusna, već istog dana se pojela. Probajte da napravite bićete oduševljeni.

Koraci pripreme

Priprema kore:

Odvojiti 6 belanca od žumanaca. Belanca mutiti mikserom i posebno dodavati 6 kašike šećera. Kada se belanca umute, smanjiti brzinu mućenja i dodavati jedno po jedno žumace, nastaviti sa mućenjem da se sjedine žumanca. Dodati 1 dl ulja (nije greška, slobodno dodajte tu količinu ulja),kratko umutiti. Dodati 3 kašike brašna i 2 kašike C kakao praha, dobro izmešati špatulom. Pleh dimenzije 40x40 cm obložiti pek papirom, isipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 minuta. Ponoviti postupak, ispeći još jednu koru. Ohlađene kore podeliti na pola po dužini, da bi se dobile 4 kore.

Priprema fila:

C puding sa ukusom čokolade razmutiti sa 200 ml mleka. Ostatak mleka staviti na tihoj vatri da se zagreje, dodati šećer i povremeno promešati. Pre nego što mleko provri, sipati puding i ukuvati uz stalno mešanje. Skloniti sa ringle i dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se čokolada otopi. Ostaviti da se puding dobro ohladi. Ohlađenom pudingu dodati omekšali margarin, kratko umutiti, zatim dodati i eurokrem. Dobro sve umutiti mikserom i fil je spreman.

Filovanje torte:

Fil podeliti na 4 dela. Filovati kora, fil, tako nastaviti sa preostalim materijalom. Tortu završiti filom. Ostaviti da se stegne u frižideru.

Dekoracija torte:

Po želju rastopiti čokoladu sa uljem i mlekom. C šlag sa ukusom čokolade umutiti po uputstvu sa kesice, dodati boju i dekoraciju po želji i ukrasiti tortu.

Naši proizvodi

Dacina čokoladna torta

Nisam do skoro zanala da postoji recept za tortu koja se zove "Dacina čokoladna torta". S obzirom da sam i ja Daca, skoro svako me je pitao da li će torta biti neka kombinacija mojih torti, koje sam ranije pravila, pa da onda opravdam naziv ????Postoje razne verzije recepta za ovu tortu. Ja sam malo dodala i oduzela po svom ukusu, i mišljenju, pa vam ostavljam recept onako kako sam je je napravila. Zbog dimenzije pleha, i veličine torte, koja je bila potrebna za proslavu ćerkinog 12. rođendana. Ova torta je predivnog ukusa. Korice su tanke i veoma ukusne, mekane, tope se pri svakom zalogaju. To je zbog količine ulja koja ide u koricu. Nikako nije potrebno kore prelivati mlekom. Od ove mere bude prilično velike, a s obzirom da je mnogo ukusna, već istog dana se pojela. Probajte da napravite bićete oduševljeni.

Koraci pripreme

Priprema kore:

Odvojiti 6 belanca od žumanaca. Belanca mutiti mikserom i posebno dodavati 6 kašike šećera. Kada se belanca umute, smanjiti brzinu mućenja i dodavati jedno po jedno žumace, nastaviti sa mućenjem da se sjedine žumanca. Dodati 1 dl ulja (nije greška, slobodno dodajte tu količinu ulja),kratko umutiti. Dodati 3 kašike brašna i 2 kašike C kakao praha, dobro izmešati špatulom. Pleh dimenzije 40x40 cm obložiti pek papirom, isipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 minuta. Ponoviti postupak, ispeći još jednu koru. Ohlađene kore podeliti na pola po dužini, da bi se dobile 4 kore.

Priprema fila:

C puding sa ukusom čokolade razmutiti sa 200 ml mleka. Ostatak mleka staviti na tihoj vatri da se zagreje, dodati šećer i povremeno promešati. Pre nego što mleko provri, sipati puding i ukuvati uz stalno mešanje. Skloniti sa ringle i dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se čokolada otopi. Ostaviti da se puding dobro ohladi. Ohlađenom pudingu dodati omekšali margarin, kratko umutiti, zatim dodati i eurokrem. Dobro sve umutiti mikserom i fil je spreman.

Filovanje torte:

Fil podeliti na 4 dela. Filovati kora, fil, tako nastaviti sa preostalim materijalom. Tortu završiti filom. Ostaviti da se stegne u frižideru.

Dekoracija torte:

Po želju rastopiti čokoladu sa uljem i mlekom. C šlag sa ukusom čokolade umutiti po uputstvu sa kesice, dodati boju i dekoraciju po želji i ukrasiti tortu.

Autor

Danijela Žikić
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavske torte i sitni kolači"

Pošalji recept