0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
16
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
16
5 jajeta
100 g brašna
50 g mlevenih badema
40 g C kakaoa
40 ml ulja
1 prstohvat soli
200 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
200 ml slatke pavlake
350 g čokolade za kuvanje
5 jajeta
40 g maslaca
1 kašika ruma
50 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
200 g čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake
Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom, mutiti mikserom 5 minuta na najvećoj brzini, da smesa posvetli i da se skoro udvostruči. Posebno pomešati brašno, melevene bademe, kakao i prstohvat soli. U umućena jaja dodajte ulje i vanilin šećer pa umešati špatulom brašno, bademe i kakao. Mere su za okrugli kalup prečnika 26cm ili četvrtasti 24x24cm. Peći u zagrejanoj rerni na 160 C 20-25 minuta (proveriti čačkalicom da li je kora pečena). Ohladiti koru na sobnoj temperaturi.
Priprema musa:
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite sa šećerom u šam. Izlomkanu čokoladu otopite na pari pa u nju dodajte maslac, rum i vanilin šećer i sve lepo izmešajte da se i maslac otopi i sastojci sjedine. Otopljenu čokoladu kratko prohladite - par minuta (da ne bude baš vrela) pa u nju dobro umešajte žumanca (možete i mikserom). U čokoladu sa žumancima špatulom umešajte šam od belanaca pa na kraju posebno umutite slatku pavlaku pa i nju spojite sa čokoladom i lagano sve izmešajte da se lepo sjedini. Nafilujte ohlađenu koru i ostavite u frižider na oko dva sata da se mus stegne.
Priprema ganaša:
Čokoladu izlomkajte, a slatku pavlaku zagrejte do vrenja pa njome prelijte čokoladu i mešajte dok se sva čokolada ne otopi. Ganaš prohladite desetak minuta, a onda njime prelijte tortu i ostavite je u frižideru preko noći.
Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom, mutiti mikserom 5 minuta na najvećoj brzini, da smesa posvetli i da se skoro udvostruči. Posebno pomešati brašno, melevene bademe, kakao i prstohvat soli. U umućena jaja dodajte ulje i vanilin šećer pa umešati špatulom brašno, bademe i kakao. Mere su za okrugli kalup prečnika 26cm ili četvrtasti 24x24cm. Peći u zagrejanoj rerni na 160 C 20-25 minuta (proveriti čačkalicom da li je kora pečena). Ohladiti koru na sobnoj temperaturi.
Priprema musa:
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite sa šećerom u šam. Izlomkanu čokoladu otopite na pari pa u nju dodajte maslac, rum i vanilin šećer i sve lepo izmešajte da se i maslac otopi i sastojci sjedine. Otopljenu čokoladu kratko prohladite - par minuta (da ne bude baš vrela) pa u nju dobro umešajte žumanca (možete i mikserom). U čokoladu sa žumancima špatulom umešajte šam od belanaca pa na kraju posebno umutite slatku pavlaku pa i nju spojite sa čokoladom i lagano sve izmešajte da se lepo sjedini. Nafilujte ohlađenu koru i ostavite u frižider na oko dva sata da se mus stegne.
Priprema ganaša:
Čokoladu izlomkajte, a slatku pavlaku zagrejte do vrenja pa njome prelijte čokoladu i mešajte dok se sva čokolada ne otopi. Ganaš prohladite desetak minuta, a onda njime prelijte tortu i ostavite je u frižideru preko noći.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.