0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
20
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
20
8 jaja
230 g šećera
1 kesica C vanila šećera
80 g brašna
4 supene kašike C kakaoa
4 supene kašike vrele vode
1/2 kesice C praška za pecivo
50 g C čvrstina
4 C pudinga od čokolade
1 l mleka
400 g margarina za kolače ili putera
10 kašika šećera
izrendana korica jedne pomorandže
500 ml slatke pavlake
4 pomorandže
200 g šećera
voda
300 g čokolade
kriške pomoranđže
U odvojenim posudama, razdvojite žumanca od belanaca.
Žumanca mutite mikserom uz dodatak 80 g šecera i vanil-rum šećera i 4 kašike vrele vode, kašiku po kašiku uz mućenje. Mutite jedno 10 min. Smesa će postati fino penasta.Ostavite je sa strane i umutite belanca sa 150 g šećera dok ne dobijete gust šam i šećer se ne istopi.
Potom žumanca prespite u posudu sa ulupanim belancima i lagano špatulom ili varjačom izmešajte polagano. Prosejte brašno, C kakao, C čvrstin i C prašak za pecivo pa dodajte zajedničkoj smesi uz lagano mešanje varjačom .
Ja sam za pečenje koristila okrugli pleh prečnika 28 cm. Dno kalupa obložite pek papirom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-45 min. Probadanjem kore štapićem za ražnjiće proverite da li je kora pečena, sve zavisi od rerne do rerne. Kada je kora pečena, okrenite kalup naopako i ostavite da se ohladi.
Koru podelite na 4 dela, zvuči čudno ali da, od ove smese možete dobiti 4 tanje kore ili 3 malo deblje, kako ko voli, ja je sečem na 4 lepe tanke kore.
Fil I:
Od litre mleka skuvajte C puding (4 kesice), prilikom kuvanja dodati 10 kašika šećera. Kada je puding skuvan prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Prozirnu foliju stavljamo kako se ne bi stvorila korica prilikom hlađenja. Umutiti 400 g margarina i u ulupan margarin dodavati ohlađeni fil. Izrendati koru jedne pomoranđže.
Fil II:
Ulupati slatku pavlaku, voditi računa da ne preterate sa mućenjem.
Kandiranje pomorandžine kore:
4 pomorandže koje su predviđene za kandiranje izdvojite. Odvojite koru od pomorandže, zasecite je na na 4 dela, potom koru isecite na tračice i iseckajte ih na kockice.
Tako sa sve 4 pomorandže. Pomorandže koje ste odvojili od kore ostavite sa strane i iscedite, sok koristimo za prelivanje kora kasnije.
U šerpicu stavimo 200 g šećera i vode oko 150-200 ml - toliko da šećr ogrezne. Kada se šećer na tihoj vatri istopi - dodati iseckanu koricu pomorandže, ostaviti da se tako krčka nekih 10-20 min.
Kandirane korice procediti i rasporediti na pleh koji je obložen pek papirom, kako bi se ohladile. Kandiranu koricu koristimo prilikom filovanja torte.
Prvu koru prelijemo sokom od pomorandže koji nam je ostao od pomorandži kojima smo iskoristili koru za kandiranje, nemojte preterivati sa prelivanjem.
Potom ide prvi fil od čokolade i rendanom koricom pomorandže, zatim posipamo kandiranu koricu pomorandžepreko čokoladnog fila (I fil), a preko kandiranih pomorandži stavljamo drugi fil koji nam je od slatke pavlake.
Potom postupak ponavljamo kora prelivena sokom, prvi fil, kandirane pomorandže,drugi fil, kore…
U odvojenim posudama, razdvojite žumanca od belanaca.
Žumanca mutite mikserom uz dodatak 80 g šecera i vanil-rum šećera i 4 kašike vrele vode, kašiku po kašiku uz mućenje. Mutite jedno 10 min. Smesa će postati fino penasta.Ostavite je sa strane i umutite belanca sa 150 g šećera dok ne dobijete gust šam i šećer se ne istopi.
Potom žumanca prespite u posudu sa ulupanim belancima i lagano špatulom ili varjačom izmešajte polagano. Prosejte brašno, C kakao, C čvrstin i C prašak za pecivo pa dodajte zajedničkoj smesi uz lagano mešanje varjačom .
Ja sam za pečenje koristila okrugli pleh prečnika 28 cm. Dno kalupa obložite pek papirom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-45 min. Probadanjem kore štapićem za ražnjiće proverite da li je kora pečena, sve zavisi od rerne do rerne. Kada je kora pečena, okrenite kalup naopako i ostavite da se ohladi.
Koru podelite na 4 dela, zvuči čudno ali da, od ove smese možete dobiti 4 tanje kore ili 3 malo deblje, kako ko voli, ja je sečem na 4 lepe tanke kore.
Fil I:
Od litre mleka skuvajte C puding (4 kesice), prilikom kuvanja dodati 10 kašika šećera. Kada je puding skuvan prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Prozirnu foliju stavljamo kako se ne bi stvorila korica prilikom hlađenja. Umutiti 400 g margarina i u ulupan margarin dodavati ohlađeni fil. Izrendati koru jedne pomoranđže.
Fil II:
Ulupati slatku pavlaku, voditi računa da ne preterate sa mućenjem.
Kandiranje pomorandžine kore:
4 pomorandže koje su predviđene za kandiranje izdvojite. Odvojite koru od pomorandže, zasecite je na na 4 dela, potom koru isecite na tračice i iseckajte ih na kockice.
Tako sa sve 4 pomorandže. Pomorandže koje ste odvojili od kore ostavite sa strane i iscedite, sok koristimo za prelivanje kora kasnije.
U šerpicu stavimo 200 g šećera i vode oko 150-200 ml - toliko da šećr ogrezne. Kada se šećer na tihoj vatri istopi - dodati iseckanu koricu pomorandže, ostaviti da se tako krčka nekih 10-20 min.
Kandirane korice procediti i rasporediti na pleh koji je obložen pek papirom, kako bi se ohladile. Kandiranu koricu koristimo prilikom filovanja torte.
Prvu koru prelijemo sokom od pomorandže koji nam je ostao od pomorandži kojima smo iskoristili koru za kandiranje, nemojte preterivati sa prelivanjem.
Potom ide prvi fil od čokolade i rendanom koricom pomorandže, zatim posipamo kandiranu koricu pomorandžepreko čokoladnog fila (I fil), a preko kandiranih pomorandži stavljamo drugi fil koji nam je od slatke pavlake.
Potom postupak ponavljamo kora prelivena sokom, prvi fil, kandirane pomorandže,drugi fil, kore…
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.