burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija16

Baron torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
16

Sastojci

Kore:

12 belanaca (4x3)

240 g šećera (4x60g)

60 g C kakao praha (4x15g)

60 g prezli (4x15g)

Fil I:

12 žumanaca

200 g šećera

50 g C kakao praha

C puding sa ukusom čokolade (40g)

400 ml mleka

200 g čokolade za kuvanje

180 g maslaca ili margarina

Fil II:

400 g malina

100 g šećera

C puding sa ukusom maline (40g)

5 g C želatina

3x100 ml vode

Dekoracija:

2 C šlag krema sa ukusom čokolade (2x60g)

250 ml hladnog mleka

šećerni ukrasi po želji

Baron torta

Koraci pripreme

Prvo pripremiti čokoladni fil:
U šerpu sipati žumanca, šećer, kakao i puding prah. Sipati malo mleka i lepo izmešati da ne ostanu grudvice, a zatim dodati i ostatak mleka. Staviti na ringlu i zagrevati uz stalno mešanje. Čim počne da se zgušnjava - smanjiti temperaturu na trećinu i kuvati još dva-tri minuta. Sve vreme mora da se meša.

Skloniti sa ringle i u vrelu smesu dodati izlomljenu čokoladu i naseckani maslac. Izmešati blago i ostaviti par minuta da se otopi. Potom lepo sve izmešati i pokriti providnom folijom. Kada se malo prohladi prebaciti u frižider na dva-tri sata.

Dobro ohlađeni fil promutiti mikserom. Posvetleće i dobiti na zapremini.

Pripremiti kore:
Mutiti tri belanca dok ne postanu penasta, potom im dodati 60g šećera i dobro umutiti zajedno. Dodati po 15g kakao praha i prezli - umešati ručno.

Prebaciti smesu u okrugli kalup prečnika 26cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni 18-20 minuta.

Ispeći na isti način četiri kore.

Na kraju pripremiti fil od malina:
Maline, šećer i 100ml vode kuvati do vrenja, zatim još par minuta, pa skloniti sa ringle. Razmutiti u 100ml vode puding, a u drugih 100ml pola kesice želatina.

Ostaviti želatin da nabubri, a onda ga zagrejati na slaboj vatri. Sipati i puding i želatin u maline i vratiti na ringlu.

Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Neće biti mnogo gusto, to je u redu.

Složiti tortu. Podeliti oba fila na po tri dela. Pripremiti okrugli kalup. Staviti koru na dno, potom trećinu čokoladnog fila, pa onda pažljivo trećinu sasvim mlakog fila od malina.

Staviti drugu koru. Ponavljati i završiti sa korom. Ostaviti tortu u frižider preko noći ili u zamrzivač na 3-4 sata.

Ohlađenu tortu prevrnuti na tacnu i pažljivo rasklopiti kalup.

Umutiti krem šlag sa mlekom. Dekorisati po želji.

Naši proizvodi

Baron torta

Koraci pripreme

Prvo pripremiti čokoladni fil:
U šerpu sipati žumanca, šećer, kakao i puding prah. Sipati malo mleka i lepo izmešati da ne ostanu grudvice, a zatim dodati i ostatak mleka. Staviti na ringlu i zagrevati uz stalno mešanje. Čim počne da se zgušnjava - smanjiti temperaturu na trećinu i kuvati još dva-tri minuta. Sve vreme mora da se meša.

Skloniti sa ringle i u vrelu smesu dodati izlomljenu čokoladu i naseckani maslac. Izmešati blago i ostaviti par minuta da se otopi. Potom lepo sve izmešati i pokriti providnom folijom. Kada se malo prohladi prebaciti u frižider na dva-tri sata.

Dobro ohlađeni fil promutiti mikserom. Posvetleće i dobiti na zapremini.

Pripremiti kore:
Mutiti tri belanca dok ne postanu penasta, potom im dodati 60g šećera i dobro umutiti zajedno. Dodati po 15g kakao praha i prezli - umešati ručno.

Prebaciti smesu u okrugli kalup prečnika 26cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni 18-20 minuta.

Ispeći na isti način četiri kore.

Na kraju pripremiti fil od malina:
Maline, šećer i 100ml vode kuvati do vrenja, zatim još par minuta, pa skloniti sa ringle. Razmutiti u 100ml vode puding, a u drugih 100ml pola kesice želatina.

Ostaviti želatin da nabubri, a onda ga zagrejati na slaboj vatri. Sipati i puding i želatin u maline i vratiti na ringlu.

Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Neće biti mnogo gusto, to je u redu.

Složiti tortu. Podeliti oba fila na po tri dela. Pripremiti okrugli kalup. Staviti koru na dno, potom trećinu čokoladnog fila, pa onda pažljivo trećinu sasvim mlakog fila od malina.

Staviti drugu koru. Ponavljati i završiti sa korom. Ostaviti tortu u frižider preko noći ili u zamrzivač na 3-4 sata.

Ohlađenu tortu prevrnuti na tacnu i pažljivo rasklopiti kalup.

Umutiti krem šlag sa mlekom. Dekorisati po želji.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept