burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija12

Mrvičasti lešnik kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
12

Sastojci

Biskvit:

100 g maslaca

100 g šećera

2 kesica C Vanilin šećer

1 prstohvat soli

3 jajeta

120 g jogurta grčkog tipa

140 g mlevenih pečenih lešnika

120 g oštrog brašna

1 kesica C Prašak za pecivo

Vanila fil:

400 ml mleka

40 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

1 kesica C Puding sa ukusom vanilina

Mrvice:

80 maslaca

80 g šećera

120 g oštrog brašna

20 g krupno seckanih lešnika

Dodatno:

500 g višanja

Mrvičasti lešnik kolač

Sasvim običan i jednostavan za pripremu, a odličan da se zasladite posle ručka uz šoljicu kafe.

Koraci pripreme

Priprema biskvita:

Stavite u posudu maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i so pa mikserom izmutite par minuta. Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro izmiksajte 5-10 minuta da se smesa zapeni.
Potom dodajte mlevene pečene lešnike, brašno i prašak za pecivo i još jednom sve kratko sjedinite mikserom.
Smesu sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, čije dno ste obložili pek papirom. Biskvit zapecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10-15 minuta da se formira korica na gornjoj površini. U međuvremenu pripremite mrvice i puding.

Priprema mrvica:

U posudu od biskvita stavite maslac iseckan na listiće, šećer i brašno pa viljuškom izmešajte koliko može, a potom prstima napravite mrvičastu smesu. Lešnike krupno naseckajte i sačuvajte za posipanje odozgo.

Priprema vanila fila:

U malo mleka razmutite puding a ostatak sa šećerom sipajte u šerpu i zagrevajte do vrenja. Skinite sa vatre, ukuvajte puding mešajući žicom i kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i povremeno promešajte žicom da se ne stvori korica.

Slaganje kolača:

Na zapečeni biskvit polako sipajte puding svugde ravnomerno, gledajući da ga ne razmazujete kašikom kako slučajno ne bi pokidali gornju zapečenu koricu biskvita. Napomena: Ako vam se desi da na pojedinim mestima puding krene da "tone" u testo, bez brige, tako treba jer testo još nije skroz pečeno.
Na puding rasporedite višnje, dobro oceđene od soka. Možete koristiti višnje iz kompota ili odleđene iz zamrzivača.
Preko višanja pospite pripremljene mrvice a na njih i seckane lešnike. Kolač vratite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, još oko 45-50 minuta dok lepo ne porumeni.
Kolač ohladite na sobnoj temperaturi a potom i u frižideru. Pre posluživanja po želji pospite šećerom u prahu.

Naši proizvodi

Mrvičasti lešnik kolač

Sasvim običan i jednostavan za pripremu, a odličan da se zasladite posle ručka uz šoljicu kafe.

Koraci pripreme

Priprema biskvita:

Stavite u posudu maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i so pa mikserom izmutite par minuta. Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro izmiksajte 5-10 minuta da se smesa zapeni.
Potom dodajte mlevene pečene lešnike, brašno i prašak za pecivo i još jednom sve kratko sjedinite mikserom.
Smesu sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, čije dno ste obložili pek papirom. Biskvit zapecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10-15 minuta da se formira korica na gornjoj površini. U međuvremenu pripremite mrvice i puding.

Priprema mrvica:

U posudu od biskvita stavite maslac iseckan na listiće, šećer i brašno pa viljuškom izmešajte koliko može, a potom prstima napravite mrvičastu smesu. Lešnike krupno naseckajte i sačuvajte za posipanje odozgo.

Priprema vanila fila:

U malo mleka razmutite puding a ostatak sa šećerom sipajte u šerpu i zagrevajte do vrenja. Skinite sa vatre, ukuvajte puding mešajući žicom i kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i povremeno promešajte žicom da se ne stvori korica.

Slaganje kolača:

Na zapečeni biskvit polako sipajte puding svugde ravnomerno, gledajući da ga ne razmazujete kašikom kako slučajno ne bi pokidali gornju zapečenu koricu biskvita. Napomena: Ako vam se desi da na pojedinim mestima puding krene da "tone" u testo, bez brige, tako treba jer testo još nije skroz pečeno.
Na puding rasporedite višnje, dobro oceđene od soka. Možete koristiti višnje iz kompota ili odleđene iz zamrzivača.
Preko višanja pospite pripremljene mrvice a na njih i seckane lešnike. Kolač vratite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, još oko 45-50 minuta dok lepo ne porumeni.
Kolač ohladite na sobnoj temperaturi a potom i u frižideru. Pre posluživanja po želji pospite šećerom u prahu.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept