Tradicija na tanjiru – knedle sa šljivama
Knedle sa šljivama su jedna od onih poslastica koja nas vraća u detinjstvo čim pomislimo na njih. Obožavali smo miris šljiva i cimeta koji bi nas dočekao na samom ulazu u dom nakon celodnevnog igranja napolju. Tada bismo jedva čekali da završimo sa ručkom kako bismo se zasladili bakinim knedlama pripremljenim sa puno ljubavi. Uživanje u svakom zalogaju ove tradicionalne poslastice vraća nam sećanja na mnoge zajedničke ručkove.
Zanimljivo je da su se knedle kao poslastica u formi kuglica od brašna počele da prave od 17. veka i služe kao glavno jelo ili desert u zavisnosti od toga da li su slane ili slatke, a do tada su se pekle i bile smatrane pecivom. Na inicijativu poteklu iz Srbije od 2020. godine obeležava se Svetski dan knedli, koji su podržali ljubitelji ovog specijaliteta iz čak 41 zemlje širom sveta. Ovaj dan ima za cilj da očuva knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave njihovom proizvodnjom da nastave da ih razvijaju i unapređuju.
Pošto je sezona šljiva u toku, idealan je trenutak da i sami pokušate da pripremite ovaj klasik.
Izdvojili smo za vas nekoliko korisnih kulinarskih saveta:
· Birajte zrelo voće, a ukoliko vam zafali plodova, kao spas u zadnji čas može poslužiti i džem od šljiva. Naš savet je da ga ne sladite dodatno, već da mu samo dodate malo cimeta. Priprema je brza i jednostavna, a ukus i tekstura specifični i potpuno neodoljivi u ovoj kombinaciji
· Kako bi vam knedle bile pahuljaste, krompir nakon kuvanja stavite u rernu zagrejanu na 160 stepeni pa je potom isključite i ostavite krompir unutra oko petnaest minuta da bi iz njega izašao višak tečnosti. Savetujemo vam da koristite stari krompir,
· Ukoliko imate nenajavljene goste ili iz drugog razloga nemate dovoljno vremena, umesto kuvanog krompira možete koristiti minut pire ili C griz. Za razliku od klasične pripreme, kada ih pravite sa grizom, smesu od testa pravite tako što sipate mleko, šećer i griz, pa mešajte dok se ne zgusne na laganoj vatri. Pogledajte recept za pripremu Knedli od griza.
· Što se tiče brašna, služite se oštrim, kako vam knedle ne bi bile “gumene”, a kako biste izbegli da ispadnu lepljive i gnjecave, testo od krompira dobro izmesite na podlozi posutoj brašnom.
· Pre pripreme testa ostavite krompir da se dobro ohladi. Neke domaćice ostavljaju testo i po nekoliko sati.
· Dodajte i prstohvat soli u testo kako biste naglasili slatkoću sokova iz šljiva.
· Da vam se testo ne bi lepilo za ruke prilikom oblikovanja knedli, možete ih utrljati u brašno, namočiti vodom ili nauljiti.
· Još jedan trik koji će vam biti od koristi prilikom oblikovanja knedli tiče se njihove veličine. Prevelike kuglice testa se lako raspadnu, a isto važi i u slučaju da koristite velike šljive u kombinaciji sa premalo testa.
Nakon što skuvate knedle potrebno je da ih uvaljate u prezle sa šećerom. Neko preferira da prezlama doda i cimet. Uživanje u lepom i sočnom ukusu je zagarantovano. Tradicionalni recept za pripremu knedli možete pogledati klikom na link.
Predlažemo vam da isprobate i Knedla kolač sa šljivama ukoliko želite da uživate u dobro poznatom ukusu, a da uložite manje vremena u pripremu.
Jedno je sigurno – koji god način pripreme da izaberete uživaćete u nostalgičnom i voljenom ukusu detinjstva i tradicije.
Prijatno!
Podeli