Slatki ukusi tradicije – krsne slave

U okviru našeg video serijala Slatki ukusi tradicijekrsne slave, posebnu pažnju smo poklonili tradicionalnim slavskim receptima. Otkrijte posne i mrsne recepte za koje možda niste znali, kao i zašto su baš ovi slavski specijaliteti naših domaćica godinama neizostavni deo njihove slavske trpeze. 

 

Naša prva domaćica u okviru serijala, Marija Ristić, podelila je sa nama svoj slavski recept za tortu Beli anđeo, kojoj se posebno raduju ukućani i gosti tokom porodične slave Tomindan.   

Prilikom pripreme kora za ovu božanstvenu tortu, važno je da kada mutite belance činija bude suva, bez ostataka masnoća ili vode. Marija uvek koristi C prašak za pecivo kako bi kora bila vazdušasta i kako bi lepo narasla, a u belance koje se muti za pripremu kora, takođe preporučuje da se doda prstohvat soli. Marija je sa nama podelila još jedan trik,  nakon što pripremljenu smesu za kore sipate u kalup  koji ste prethodno obložili pek papirom, važno je da kalup  sa smesom obavezno ubacite zagrejanu rernu. Prilikom pripreme fila, ona koristi C puding, dok će kašika C čvrstina filu dati posebno svilenkastu teksturu.  

Beli anđeo je kremasta torta bogata filom od vanile, intenzivno čokoladnim filom od crne čokolade i oraha, kao i šlag kremom, a ceo recept za ovu tortu pogledajte u videu u nastavku. 

Domaćica Bosa Dačković, iz Brusa, sa nama je podelila njen  slavski recept za tortu sa malinama. U ovu osvežavajuću i kremastu voćnu tortu ide korica od patišpanja i dva fila, pa je njena tekstura mekana, a ukus bogato voćni. Za pripremu fila od malina, naša domaćica koristi dve kesice C pudinga od maline, u koji se takođe dodaje vanillin šećer. Drugi fil je fil od vanile pa je kombinacija kiselkastih malina i kremaste vanile ono što posebno daje  lagani ukus koji se topi u ustima Ova poslastica je zato idealna za sve domaćice koje za slavu žele da ugoste svoje najmilije laganim kremastim dezertom. U video receptu koji se nalazi dole možete da pogledate ceo recept za ovu domaću tortu, kao i da vidite kako ju je Bosa ukrasila na starinski način, tako da izgleda lepo koliko je i ukusna. 

Naša domaćica Bosa je članica Udruženja žena pri turističkoj organizaciji gradskog naselja Brus, pa pored spremanja tradicionalnih recepata takođe veze, hekla i štrika, kao njena mama i baka. Bosa je mudro poručila da je šteta da se zaborave stari domaći recepti i zanati, i da je važno da ih prenesemo našim mlađim ukućanima 

Naša sledeća domaćica koja nas je ugostila i podelila sa nama svoje recepte za njenu slavu Aranđelovdan je Ljiljana Ćetković, iz Bele Crkve 

Da li možemo da zamislimo slavu bez sitnih kolača? Sitni kolači su veliki deo naše tradicije, a pored toga što su idealni za slave i okupljanjaomiljeni su već generacijama i zbog svoje raznovrsnosti ukusa. 

Tako je naša domaćica  Ljilja sa nama podelila njen slavski recept za  starinske oblande, kao i recept za bombice sa čokoladom, lešnikom i kokosom.  

Kako Ljiljana kaže, oblande su kolač koji svi vole, a za njegovu pripremu naša domaćica koristi C oblande. Nakon što dobro odmerite količinu u vanglici u kojoj dodajete mleko, vanilin šećer i ostale sastojke, važno je da smesu ostavite na ringli da se kuva dva, do dva ipo sata, uz često mešanje. Dodavanjem mlevenih oraha u smesu, oblanda će dobiti posebno raskošan ukus, a Liljana savetuje da oblanda uvek treba da odstoji preko noći, kako bi omekšale, i kako bi se ukusi i mirisi lepo pomešali 

Bombice se prave tako što prvo napravite osnovnu masu, a Ljiljana je sa nama podelila jedan mali trik, da prilikom pripreme smese za kuglice, vanilin šećer dodaje u rastopljeni margarin. 

Ova izvrsna domaćica je podelila sa nama da je kulinarstvom počela da se kasno bavi, i da je dobila savet od svoje mame da će naučiti da kuva kada bude trebalo. Mi samo možemo da kažemo da nikada nije kasno! Ljiljin tradicionalni recept za starinske oblande i bombice sa tri različita ukusa pogledajte u videu u nastavku. 

Sigurni smo da mnoge domaćice, baš poput naše sledeće domaćice, slave Svetog Nikolu i da im često zafale  tradicionalni posni recepti koji će osvežiti njihovu slavsku trpezu. Ukoliko i vi slavite posnu slavu, ne propustite Dejanine recepte u nastavku. 

Dejana Simić Babović, naša poslednja domaćica u okviru ovog serijala Slatki ukusi tradicijekrsne slave,  sa nama je podelila njene porodične recepte za posne slane oblande i rafaelo kuglice.  

Slane oblande sa pečenim susamom i ajvarom će sigurno izazvati oduševljenje kod vaših ukućana i gostiju, jer su nesvakidašnji izbor, budući da u njih ide pečeni susam, ajvar, spanać, i čak tri različita fila koji daju bogat ukus ovom posnom specijalitetu. Prvo se priprema osnovni fil, koji se deli na tri dela. Dejana najviše voli da koristi C oblande, a savetuje da izrezbarena površina oblande uvek ide gore kada se sipa fil. Važno je da se fil namaže do same ivice oblande, takođe je njena preporuka da se prva kora peče na 170 stepeni, od 7-10 minuta blizu gornjeg grejača u rerni. Prilikom pripreme posnih rafaelo kuglica, koje Dejana smatra neizostavnim slatkim receptom za slavsku trpezu, kaže da je vrlo važno da pri kuvanju vode sa šećerom, voda mora da provri, a kada dodajete margarin možete prvo da ga iseckate kako bi se brže istopio. Posne recepte za  slane oblande kao i za rafaelo kuglice koji su obavezan deo  slavske tradicije u Dejaninom domu, pogledajte u videu koji se nalazi u nastavku. 

Nadamo se da će i vas inspirisati emisije iz video serijala Slatki ukusi tradicijekrsne slave. Hvala našim predivnim domaćicama što su nas tako lepo ugostile i što su nas za trenutak vratile u detinjstvo i najdraže porodične slavske trenutke, sa svim detaljima koje posebno pamtimo, od tanjira sa kolačima, predivnim mirisima poslastica, a najviše toplinu doma koja je nezamenjivi deo naše tradicije. 

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa pudingom"

Pošalji recept
burger c logo