U kuhinji sa Sekom Aleksić: sezona slava

Počela je sezona slava, što znači da su pred nama mnogobrojni magični trenuci koje provodimo sa najbližima. Uz prijatnu atmosferu uživamo u slavskim poslasticama i specijalitetima. Prošle godine smo kroz serijal „U kuhinji sa Sekom Aleksić“, imali priliku da se podsetimo nekih neizostavnih slavskih klasika.

Jedna od poslastica koja je omiljena među najmlađima su rafaelo kuglice. U ovoj epizodi Seka Aleksić je otkrila brz i lak način pripreme rafaelo kuglica za svega 10-15 minuta uz C Zamenu za mleko u prahu, C Kokosovo brašno i po njenom mišljenju neizostavan C Vanilin šećer. Čak iako ste iz nekog razloga u velikoj žurbi, pa vam se smesa ne učvrsti dovoljno, budite bez brige jer deca vole kada su rafaelo kuglice mekane i nestaće sa stola za tren oka. Možete dodati i malo malo bele čokolade za intenzivniji ukus.

Još jedna slavska poslastica koja je simbol detinjstva mnogih od nas su oblande, a Seka nam je sa zadovoljstvom pripremila posnu verziju. Ako volite intenzivan ukus vanilina u oblandama, možete koristiti veću gramažu C vanilin šećera (do tri kesice), a umesto mlevenih oraha možete mlevene bademe pomešati sa lešnikom. Kada budu gotove, C oblande možete seći na kvadratiće ili na romboide, baš kao što je to oduvek činila Sekina mama. Pogledajte recept za pripremu, ali i poslušajte šta nam je sve Seka otkrila o obeležavanju tradicije, anegdotama iz detinjstva i poslasticama koje vole njeni dečaci, pa će vam pored detaljnog recepta i procesa pripreme mnoge stvari koje čujete izmamiti osmeh.

Pored sitnih kolača, slavsku trpezu krase i torte, pa je tako pesak torta jedna od onih specijaliteta koji se u svakom domaćinstvu pripremaju sa ljubavlju i pažnjom. Ova jednostavna i ukusna torta neizostavna je na mnogim proslavama, a neretko i na slavskoj trpezi. Ona nosi posebno mesto u Sekinom srcu, a razlog je njen suprug, nakon dugog insistiranja, naposletku probao ovaj kolač. Kako Seka kaže, za nju je važno da slatkiši budu domaći i kvalitetni i zato koristi C puding sa ukusom vanile i C šlag krem za što kremastiju strukturu. Da sve bude još lepše - ovaj slatkiš se priprema brzo i bez pečenja, a ceo recept možete pogledati u videu ispod.

I za sam kraj – posne ruske kape! Iako je priprema ovog specijaliteta malo zahtevnija, Seka nam je pokazala kako ovaj proces može postati pravi užitak uz nekoliko korisnih kulinarskih trikova. Kada koristite proizvode u prahu, potrebno je da ih sve zajedno sjedinite u jednoj posudi i potom dodati tečnost, kako bi smesa bila ravnomerno umešana i dobro sjedinjena. Međutim, najvažniji trikovi se odnose na pripremu kore. Kako bi se kora lakše izlila na pek papir možete staviti ulje na pleh i dobro podmazati, pa tek onda staviti pek papir koji će se zbog ulja zalepiti za pleh. Takođe, možete zgužvati pek papir (ili pokvasiti pre toga) i od njega napraviti lopticu, a potom ga raširiti i staviti na pleh. Na taj način će lakše da se formira u odnosu na oblik posude. Ako želite da proverite da li je kora pečena, možete je dodirnuti rukom i ako se kora vrati u prvobitno stanje, znači da je spremna za dalji proces pripreme ruskih kapa. Dok je Seka pravila ruske kape, pričala nam je o svojoj karijeri i običajima za slavu koje ona praktikuje i sve to možete pogledati u epizodi ispod. 

Hvala vam što ste zajedno sa nama ponovo prošli kroz kulinarsku C avanturu sa Sekom Aleksić. Podsećamo vas da ceo serijal uvek možete pogledati na našemYouTube kanalu i nasmejati se uz zanimljive događaje iz Sekinog života dok uživate u procesu pripreme. Neka vam ovi recepti donesu radost i ljubav, baš kao što su to činili generacijama pre nas.

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept
burger c logo