Ljubav u svakom zalogaju: domaći uštipci i mekike

Nema lepšeg jutra od onog koje započne mirisom sveže prženog testa iz kuhinje. Kako se vrućine povlače, ponovo ulazimo u naše kuhinje, i spremni smo da ponovo oživimo najlepše porodične tradicije. Sećanja na meke, zlatno-smeđe mekike i hrskave uštipke vraćaju nas u detinjstvo, kada su nas iz kreveta budili prepoznatljivi mirisi, koji su značili da nas čeka topao, domaći doručak. Nema te radosti koja može zameniti trenutak kada prvi put zagrizemo savršeno meko testo, pripremljeno s ljubavlju naših mama i baka.

Domaći uštipci i domaće mekike jedan su tradicionalno jedan od omiljenih doručaka već generacijama. Da li znate u čemu je razlika? Glavna razlika je u oblikovanju pripremljenog testa. Uštipci se prethodno ne oblikuju, već vade kašikom i spuštaju u zagrejano ulje, dok se mekike rukom oblikuju u duguljaste oblike po želji, a zatim prže.

Postoji veliki broj recepata za njihovu pripremu, a mi vam u nastavku predlažmo nekoliko. Pogledajte tradicionalni recept za uštipke po bakinom receptu koji se pripremaju sa praškom za pecivo. Ukoliko do sada niste, možete isprobati i recept za testo koje se priprema sa kvascem i krompirom. Ako nemate mnogo vremena da čekate da testo naraste predlažemo recept za brze mekike koje se pripremaju sa jogurtom.

Bez obzira na to za koji se recept odlučite, za vas smo pripremili nekoliko korisnih saveta i trikova za pripremu savršenih domaćih mekika i uštipaka:

·         Da bi mekike bile ravnomerno pržene i lepo oblikovane, testo razvucite na debljinu od oko jednog centimetra pre nego što ih oblikujete. Pomoću čaše ili noža možete iseći pravilne oblike, samo vodite računa da testo ne bude previše tanko kako se ne bi sušilo prilikom prženja.

·         Ukoliko ne želite da u receptu koristite mleko i jaja, možete koristiti mineralnu vodu.

·         Za sjajnu, zlatnu boju mekika i uštipaka, dodajte prstohvat šećera u testo.

·         Za strukturu koja je hrskava spolja a šupljikava iznutra, ostavite testo da dobro naraste pre prženja: 45-60 minuta.

·         Ako želite autentičan, starinski ukus, možete pržiti mekike i uštipke na svinjskoj masti umesto ulja. Mast će im dati specifičnu hrskavost i bogat ukus, karakterističan za tradicionalnu kuhinju.

·         Kako biste smanjili upijanje ulja, pre prženja ga dobro zagrejte (oko 170-180°C), vodeći računa da ga nema ni previše ni premalo. Ako je temperatura niža, mekike će upiti previše ulja, a ukoliko je previsoka, spolja će brzo potamneti dok će im unutrašnjost ostati sirova. Takođe, vodite računa da mekike i uštipke vadite na papirne ubruse nakon prženja kako bi se odstranio višak masnoće.

·        Mekike i uštipci su najbolji kada su sveži, ali ako ih želite sačuvati za kasnije, stavite ih u papirne kesice ili ih lagano prekrijte krpom kako bi zadržali svoju mekoću i hrskavost.

Kada ih ispržite, sve što vam preostaje je da ih obogatite dodacima po želji. Ukoliko ste za sladak doručak možete ih posuti C šećerom u prahu kao u ovom receptu, ili puniti domaćim džemom. Uštipci i mekike sjajan su izbor za slani doručak poput uštipaka sa kiselim mlekom, mekika sa sirom, kajmakom ili domaćim ajvarom.

Prijatno!

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa pudingom"

Pošalji recept
burger c logo