Saveti i trikovi za pripremu poslastica

Neodoljivost tradicionalnih poslastica naših mama i baka leži u njihovim tajnim sastojcima: strpljenju, ljubavi, posvećenosti, ali i kulinarskim trikovima koje su pažljivo čuvale i prenosile kroz generacije. Njihovi recepti su prva asocijacija na toplinu doma i sećanja na bezbrižne dane u krugu porodice. Sve te male radosti deo su naših života i pokretači najlepših uspomena.

Saveti i trikovi za pripremu poslastica

Sigurno ste u mnogim prilikama poželeli da ponovo uživate u ukusima detinjstva pripremljenim i serviranim na način kao što su to radile naše mame i bake. Možda ste u tome uspevali, a možda vam je bio potreban baš taj jedan bakin sastojak kako bi svaki zalogaj imao ukus savršenstva. Bilo da ste se tek upustili u kulinarske poduhvate ili ste iskusna domaćica, saveti u kuhinji će vam biti od koristi jer pripremu poslastica čine lakšom i efikasnijom, a vaše kolače zasigurno lepim i ukusnim. U ovom blogu sa zadovoljstvom delimo sa vama vredne i korisne savete iskusnih domaćica sa kojima nećete pogrešiti.

Trikovi iz kuvara naših baka

Kako da sprečite koru kolača da popuca i da se zalepi za pleh?

U srcu mnogih neodoljivih kolača poput Patišpanja sa višnjama ili Lenje pite sa makom ili šljivama leži sočna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova, baš kao ona čiji nas je miris mamio u bakinu i maminu kuhinju. Kako biste to postigli, potrebno je da maslac i mast budu dovoljno mekani da se prstima razliju u kalupe za pečenje. Nakon što ste mašću podmazali posudu dodajte brašno, i vrtite posudu dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresite. Ako pripremate kolače sa čokoladom, kao na primer Čokoladni brauni sa sladoledom ili Čokoladni kolač možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom.

Kako dobiti penasto umućen puter?

Jednostavan tradicionalni trik koji će vam pomoći da dobijete penastu strukturu putera je da ga izvadite iz frižidera bar sat vremena pre mućenja ili ga jednostavno narendajte na onoj strani gde su prorezi krupniji, ali ga pre mućenja obavezno pospite sa malo brašna.

Trik za pripremu poslastica sa svežim ili odleđenim voćem

Ukoliko vam je za pripremu poslastica potrebno sveže ili odleđeno voće (ribizle, maline, višnje, šljive), potrebno je da ga prethodno dobro ocedite, a potom po njemu pospete nekoliko kašika C Griza i promešate ga. Na taj način ćete sprečiti dodatno ceđenje iz voća i dobiti čvršću i bolju strukturu. To je jedna od tajni maminih i bakinih voćnih poslastica kojima se decenijama divimo. Isprobajte ovaj trik tokom pripreme omiljenih voćnih poslastica kao što su Kolač sa višnjama ili Moskva šnita.

Kako da vam ne popuca čokoladna glazura?

Glatka i sjajna čokoladna glazura nezaobilazna je u mnogim knjižicama bakinih recepata. Poslastice poput Bajadere domaćiceČokoladne harmonijeMedenog srca ili Nedeljnog kolača bi bile nezamislive bez savršene čokoladne glazure. Međutim, nije mali broj domaćica kojima je glazura pucala prilikom sečenja poslastica. Da vam se to ne bi dogodilo, u šerpicu stavite margarin i topite ga na ringli dok ne provri. Sklonite šerpicu sa ringle, dodajte dve kapi ulja i čokoladu izlomljenu na kockice, pa mutite varjačom dok se čokolada ne rastopi i ne sjedini sa margarinom i uljem. Potom prelijte glazuru preko kolača ili torte i ostavite poslasticu da odstoji na sobnoj temperaturi dok se čokoladni preliv ne stegne.

Kako dobiti sjajnu površinu kolača?

Kolači iz detinjstva koji su krasili porodičnu trpezu ostali su nam u najlepšem sećanju. Kako bi savršen ukus pratila i podjednako lepa, sjajna površina kolača, obilno ga pospite C šećerom u prahu pet minuta pre isteka vremena predviđenog za pečenje i zatim ga vratite u već zagrijanu pećnicu. Ovaj trik možete primeniti i tokom pripreme Pite sa bundevomPosnog kolača sa jabukama ili slatkih kiflica poput Slatkih kiflica sa džemom od jagoda. Svakim zalogajem će probuditi najlepša sećanja!

Nadamo se da će vam ovi trikovi i saveti pomoći u pripremi omiljenih poslastica kojima zajedno negujemo slatku tradiciju. Pošaljite nam recepte u čijoj pripremi su vam oni pomogli, a mi ćemo ih sa zadovoljstvom podeliti.

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo