Ukusi slatke tradicije: Priprema slatkog i kompota

Priprema slatkog i kompota

Priprema poslastica od voća tokom leta je idealan način da najdraže ukuse sačuvate u teglicama kako biste u njma uživali tokom cele godine. Slatko i kompot su tradicionalne poslastice čijom pripremom iskazujemo poštovanje prema tradiciji i kulinarskim običajima. Kroz svaki isprobani recept, vraćamo se u toplinu domaće kuhinje, gde se šire najlepši mirisi voća, a naša srca ispunjuju radošću i toplinom.  

Kuvanje i služenje slatka od sezonskog voća je u tradiciji našeg naroda i predstavlja simbol gostoljubivosti i tople dobrodošlice. Najčešće se služi u malim staklenim posudama uz šoljicu domaće kafe i čašicu rakije, a gost tradicionalno uzima jednu kašičicu ove poslastice - što se u narodu kaže: “da dodatno zasladi svoj život”. Ovaj običaj datira još iz perioda kada su srpske kraljice na dvorovima same stavljale voće u šećerne sirupe, a znale su čak i da se našale sa uglednim gostima iz inostranstva koji nisu znali kako se slatko konzumira, misleći da treba da pojedu sve iz posude.

Slatko možete pripremiti od voća po želji, a mi vam preporučujemo slatko od kajsijaslatko od višanjaslatko od belog grožđaslatko od dunjaslatko od kupina ili slatko od jagoda po očuvanim tradicionalnim receptima od naših mama i baka. One bi nas sa osmehom dočekivale na pragu toplog doma, dok bi se slasni voćni plodovi posluženi s ljubavlju presijavali u sićušnoj staklenoj činijici. Slatko bi se služilo rano ujutru pre doručka ili kada nam neko dođe u goste.  Mnogi od nas bi kao deca krišom otvarali teglicu slatkog u maminoj kuhinji, kako bi se zasladili kašičicom više kada gosti odu, a često i nezavisno od posebnih prilika. To bi bila kašičica čiste sreće i slatki povod za još iskrenih osmeha. U kuhinjama naših baka tacna sa slatkom je stajala uvek na istom mestu, na ručno rađenom miljeu, u staklenoj posudici sa poklopcem.

Kompot je još jedna vrsta slatke zimnice čiji nas miris i ukus vraćaju u bezbrižno detinjstvo kada nam je osmeh na ivicama usana posle ručka budila činija toplog kuvanog voća. Mirisi voćnih plodova i danas donose iskrenu dečiju radost i nostalgiju za danima kada smo zajedno sa bakom brali i čistili voće. Iskoristite sezonu i pripremite kompot od omiljenog voća poput kompota od krušakagrožđa, ili trešanja. Ukoliko pravite kompot sa čvrstim voćem kao što je kompot od krušaka ili kompot od dunja potrebno je da kuvate voće. Breskve, kajsije, trešnje i višnje se ne moraju kuvati, već je dovoljno da ih pomešate sa vrućim šećernim sirupom.

Po želji možete dodati i druge začine poput karanfilića, cimeta, kore narandže ili limuna, ali i seckanih badema ili suvog grožđa kojim će mu dati posebnu aromu i miris koji će zamirisati čitavim domom, pogotovo ukoliko ga služite topao. Može biti i odličan voćni dodatak drugim desertima kao što su Kolač za posebne prilike ili Voćna torta, gde može poslužiti kao voćni nadev ili preliv.

Slatko i kompoti u teglicama nisu samo slatka zimnica, već i prelepi ukrasi u kuhinji – vaša mala remek-dela koja vas podsećaju na važnost očuvanja tradicije. Pored ukusa, važno je da lepo izgledaju na polici i željno iščekuju svake zime. Negujemo ukuse tradicije i sa ljubavlju ih delimo sa drugima.

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo