Torte: neizostavni deo naše slatke tradicije

Torte

Torte su oduvek bile više od deserta – one predstavljaju simbol ljubavi i gostoprimstva, neizostavni deo naše tradicije. Svaka torta predstavlja priču za sebe, savršeno usklađenu sa određenom prilikom. Ono što ih sve povezuje su toplina i nostalgija sa kojima su se pripremale i jedinstvena receptura koja se prenosi kroz generacije. Koliko samo lepih uspomena vezujemo za događaje poput rođendana, venčanja, krštenja i drugih svečanosti na kojima su ove slatke kreacije mamile osmehe svih prisutnih i predstavljale krunu gostroprimstva. Svaka torta bi pored ukusa plenila i svojim izgledom jer bi bila posebno pripremana i ukrašavana, prema svečanoj prilici.

Bake i mame bi oduvek ulagale poseban trud, ljubav i posvećenost i njihovi recepti bi bili prenošeni s kolena na koleno. Svaki sastojak bi bio pažljivo odabran, a svaki korak u pripremi izveden sa preciznošću i strpljenjem. Kao deca smo se posebno radovali rođendanima, kada bismo iščekivali trenutak iznošenja torte, a potom pevanja pesmice i duvanja svećica, nakon čega bi usledio najslađi deo događaja - sečenje torte na šarene tanjiriće i uživanje sa drugarima u svakom zalogaju. Čuvena Kapri torta je obeležila mnoge dečije rođendane, kao i Pesak torta, mnogima omiljena poslastica iz detinjstva koja iznova mami osmehe. Za dečije rođendane odličan izbor mogu biti i Kinder ili Čoko moko torta, kojima se mališani najviše raduju. Neodoljivu čokoladnu aromu upotpunite gustim i kremastim C Šlagom koje će deca polizati sa vrhova svojih prstića još pre nego što se oduvaju svećice na torti.

Tradicionalne torte predstavljaju simbol povezanosti sa našim korenima, snažnu vezu između prošlosti i sadašnjosti i  način iskazivanja bliskosti i poštovanja. Svečane prilike bi neretko bile upotpunjene tortom kao najslađim poklonom koji simboliše ljubav i jedinstvo. Na slavljima poput rođenja deteta, krštenja, rođendana naših bližnjih, slava ili venčanja se sa uživanjem prepuštamo toj slatkoj završnici koja otvara vrata novog početka i predstavlja dobrodošlicu radostima koje slede. Tradicionalne poslastice poput Reforma torte ili Boem torte na ovim proslavama imaju neizostavnu ulogu i predstavljaju odličan izbor, baš kao i Kenedi torta ili Puslica torta - izvrsne tradicionalne poslastice koje generacijama očaravaju i najistančanija nepca.

Jedna od najupečatljivijih torti za venčanje iz sveski sa receptima naših majki i baki je Švarcvald torta. Jedinstvenog ukusa višnje savršeno usaglašenim sa čokoladnim biskvitom, ova poslastica je sjajan izbor. Kako bi efekat iznenađenja bio još veći, možete je napraviti i na nekoliko spratova. Ukoliko više volite da pripremate čokoladna iznenađenja, predlažemo vam Čokoladnu svečanu tortu, za čiju pripremu vam nije potrebno puno vremena, a čiji ukus i izgled zavređuju posebnu pažnju.

Svaki zalogaj ovih poslastica je poput putovanja kroz vreme koje nas vraća u trenutke koji čine najlepše stranice naših života. Vreme puno značajnih uspomena kada su naše bake i mame sa puno ljubavi pripremale i ukrašavale torte za nas. Koji god da je povod, lepo je da nastavimo da negujemo tradiciju slatkih recepata i običaja i prenosimo je na buduće generacije, uvek tražeći nove povode za druženje i sreću.

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo