Tradicija pite

Dobre recepte prenosimo sa kolena na koleno, generacijama unazad.

Nije li najveće blago svake kuhinje stari, često pohabani, kuvar u kojem su naše majke ili bake, ručno, zapisivale recepte, koje su i one čule od starijih žena sa kojima su odrastale. U ovim kuvarima krije se naše porodično nasleđe, ukusi i mirisi uz koje smo odrastali, koji bude nostalgiju i koju su definisali naš kulinarski senzibilitet.

Tradicija pite

Brašnjave ruke, oklagija, razvučene kore, ljuske razbijenih jaja, umočeni prsti u neki od nadeva koji se pripremaju… Sećanja su tako intenzivna i ponekad nam se zaista čini da je kuhinja, u stvari, bila naše prvo igralište. Nekima su i prva slova koja su savladali bili zapisi iz starih bakinih kuvara koje su prelistavali kao deca.

U starim knjigama recepata često se nalaze i recepti za razne vrste pita, što ne čudi jer živimo u regionu u kom ovo jelo uživa veliku popularnost.

Od Subotice pa sve do Vranja mogu se pronaći razni načini pripreme pita, jer svaki kraj ima svoj prepoznatljiv recept za pripremu ovog specijaliteta.

Vrste pita

Pite delimo prema vrsti i načinu na koji tanjimo testo, odnosno dobijamo kore; prema načinu slaganja i oblikovanju kora; kao i prema nadevu kojim punimo pitu. Naravno, one mogu biti slane ili slatke.

Dva osnovna tipa pita su one koje se prave od razvijenog testa (savijača, burek, gibanica, mantije itd.) i one koje se prave od testa i pune nadevom.

Savijača

Tehnika pripreme pite koja podrazumeva savijanje kora je verovatno najprepoznatljivija na našim prostorima. Poenta je da testo kore razvučete koliko god možete, filujete ga i zatim savijete na dobro poznati način.

Gužvara

Metodom gužvanja testa dobija se pita koja je od omiljenih obroka u našoj zemlji - gužvara ili gibanica. U svakoj prilici, pogotovo kada se nešto proslavlja, gibanica se nalazi na stolu. Gibanica se obično pravi sa sirom, ali se nekad dodaju i zelje, spanać ili blitva.

Burek

Jedan od omiljenih specijaliteta, burek, se takođe dobija tehnikom savijanja kora ali ga njegova popularnost čini kategorijom za sebe. Sa mesom, sirom ili prazan, vruć burek uz šolju jogurta uvek je odličan izbor za doručak.

Recepti za Vas

U našoj riznici recepata možete pronaći zanimljive recepte za razne vrste pita. Sigurni smo da ćete uživati u pripremi i degustaciji raznih slanih pita poput pite sa mesom i krompiromgibanica trouglićapite sa prazilukom ili bureka sa jogurtom. Takođe, pogledajte zanimljive recepte za najukusnije slatke pite: pita sa pudingomsavijače sa višnjama i jabukama ili posne pite sa orasima.

Prijatno!

Vaša C Slatka tradicija.

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo