Brašno se koristi u ljudskoj ishrani već hiljadama godina. U većini zemalja ono se smatra primarnom hranom i prisutno je u svakodnevnoj ishrani.
Brašno se dobija procesom mlevenja zrna u prah. Kada su u pitanju brašna od žitarica, njihova primena zavisi od vrste hrane koju želimo da pripremimo.
Pšenično brašno
Namena ovog brašna zavisi od kvaliteta pšenice i tehnološkog postupka mlevenja. Oznaka tipa brašna povećava njegov kvalitet i što je oznaka veća, brašno je tamnije boje i kvalitetnije.
Prema stepenu mlevenja pšenična brašna delimo na:
- Belo pšenično brašno (tip 400 i tip 550): od glatkog belog brašna pripremaju se razne vrste hleba i peciva, razvijaju se pite i pravi kiselo testo, dok se od oštrog prave biskvitni kolači i palačinke.
- Polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850): od ovog brašna najčešće se priprema hleb ali i pite, gibanice i baklave.
- Crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600): proizvodi napravljeni od ovog tipa brašna bogati su vlaknima, mineralima i vitaminima, a i duže zadržavaju svoju svežinu.
- Brašno do celog zrna pšenice ili integralno brašno ima prepoznatljivu teksturu i tamniju boju. U pitanju je zdravija varijanta brašna, sa dosta benefita za ljudski organizam. Peciva od ovog brašna imaju grublju strukturu, tamnija su i punijeg ukusa.
Kukuruzno brašno
Kukuruz nazivamo “zlatnim zrnom“ zbog njegove boje i njegovih hranjivih vrednosti.
Kukuruzno brašno bogat je izvor proteina i ugljenih hidrata i sjajno je za pripremu projica i kačamaka.
Raženo brašno
Brašno ove žitarice sadrži visok novo vlakana i zato daje dugotrajan osećaj sitosti.
Ovo brašno je najsličnije pšeničnom, ali zbog manjeg sadržaja glutena, peciva od raži su gušća i tvrđa. Ukoliko napravite hleb od čistog raženog brašna, on će biti tamniji, duže će zadržati svoju svežinu i biće manje šupljikav od pšeničnog. Raženi hleb je dobar za ishranu ukoliko vodite računa o izbalansiranoj ishrani.
Ovseno brašno
Poznato i pod nazivom „zobeno“, ovo brašno ima visoku nutritivnu vrednost tj. visok sadržaj proteina i esencijalni masnih kiselina. Ovas spada među najzdravije žitarice zbog vitamina, minerala i antoksidanata koje sadrži u sebi.
Preporučljivo je za ishranu kod dece i ljudi koji se bave sportskim aktivnostima. Ovseno brašno koristi se uglavnom u pekarskoj industriji, za proizvodnju peciva i hleba. Možete ga koristiti za pripremu proja, mafina i palačinaka
Ječmeno brašno
Ječmeno brašno je odlična zamena za pšenično brašno i poseduje veliku energetsku vrednost tj. visok sadržaj fosfora i kalcijuma. Ječmeni hleb veoma je popularan u ishrani i koristi se u pripremi hlebova, kaša, mafina i raznih drugih specijaliteta. Proizvodi od ovog brašna imaju blagodetan uticaj na ljudski organizam i jačaju imuni sistem.
Pirinčano brašno
Ovo brašno, takođe, možete koristiti umesto pšeničnog. Ono ima visoku primenu u kulinarstvu i koristi se samo ili u kombinaciji sa drugim brašnima. Od njega se mogu praviti hleb, pogača, pita, pica ali i poslastice.
Proizvodi o pirinča su lakši i hrskaviji od drugih testa. Pirinčano brašno bogato je kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i cinkom. U našoj zemlji je najpopularniji slatki pirinčani griz.
Naši predlozi
Ako se odlučite da pravite neke zanimljive proizvoda od različitih vrsta brašna, predlažemo da u pripremi koristite tradicionalne dodatke poput suvog kvasca, sode bikarbone, praška za pecivo ili vanilin šećera.
Često u ishrani koristimo raznolika brašna, a mi smo za vas izdvojili nekoliko zanimljivih recepata u kojima možete uživati svakodnevno.
Naš predlog za doručak su projice, hleb sa crnim lukom ili kroasani sa sirom.
Možda za ručak odlučite da pripremite leskovačke kiflice, pletenice sa šunkom i sirom ili punjene lepinje sa krompirom.
Možete se dodatno inspirisati i pogledati još recepata za slana peciva.
Prijatno!
Vaša C Slatka tradicija