Vrste brašna i njihova namena

Brašno se koristi u ljudskoj ishrani već hiljadama godina. U većini zemalja ono se smatra primarnom hranom i prisutno je u svakodnevnoj ishrani.

Brašno se dobija procesom mlevenja zrna u prah. Kada su u pitanju brašna od žitarica, njihova primena zavisi od vrste hrane koju želimo da pripremimo.

Vrste brašna i njihova namena

Pšenično brašno

Namena ovog brašna zavisi od kvaliteta pšenice i tehnološkog postupka mlevenja. Oznaka tipa brašna povećava njegov kvalitet i što je oznaka veća, brašno je tamnije boje i kvalitetnije.

Prema stepenu mlevenja pšenična brašna delimo na:

  1. Belo pšenično brašno (tip 400 i tip 550): od glatkog belog brašna pripremaju se razne vrste hleba i peciva, razvijaju se pite i pravi kiselo testo, dok se od oštrog prave biskvitni kolači i palačinke.
     
  2. Polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850): od ovog brašna najčešće se priprema hleb ali i pite, gibanice i baklave.
     
  3. Crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600): proizvodi napravljeni od ovog tipa brašna bogati su vlaknima, mineralima i vitaminima, a i duže zadržavaju svoju svežinu.
     
  4. Brašno do celog zrna pšenice ili integralno brašno ima prepoznatljivu teksturu i tamniju boju. U pitanju je zdravija varijanta brašna, sa dosta benefita za ljudski organizam. Peciva od ovog brašna imaju grublju strukturu, tamnija su i punijeg ukusa.

 

Kukuruzno brašno

Kukuruz nazivamo “zlatnim zrnom“ zbog njegove boje i njegovih hranjivih vrednosti.

Kukuruzno brašno bogat je izvor proteina i ugljenih hidrata i sjajno je za pripremu projica i kačamaka.

Raženo brašno

Brašno ove žitarice sadrži visok novo vlakana i zato daje dugotrajan osećaj sitosti.

Ovo brašno je najsličnije pšeničnom, ali zbog manjeg sadržaja glutena, peciva od raži su gušća i tvrđa. Ukoliko napravite hleb od čistog raženog brašna, on će biti tamniji, duže će zadržati svoju svežinu i biće manje šupljikav od pšeničnog. Raženi hleb je dobar za ishranu ukoliko vodite računa o izbalansiranoj ishrani.

Ovseno brašno

Poznato i pod nazivom „zobeno“, ovo brašno ima visoku nutritivnu vrednost tj. visok sadržaj proteina i esencijalni masnih kiselina. Ovas spada među najzdravije žitarice zbog vitamina, minerala i antoksidanata koje sadrži u sebi.

Preporučljivo je za ishranu kod dece i ljudi koji se bave sportskim aktivnostima. Ovseno brašno koristi se uglavnom u pekarskoj industriji, za proizvodnju peciva i hleba. Možete ga koristiti za pripremu proja, mafina i palačinaka

Ječmeno brašno

Ječmeno brašno je odlična zamena za pšenično brašno i poseduje veliku energetsku vrednost tj. visok sadržaj fosfora i kalcijuma. Ječmeni hleb veoma je popularan u ishrani i koristi se u pripremi hlebova, kaša, mafina i raznih drugih specijaliteta. Proizvodi od ovog brašna imaju blagodetan uticaj na ljudski organizam i jačaju imuni sistem.

Pirinčano brašno

Ovo brašno, takođe, možete koristiti umesto pšeničnog. Ono ima visoku primenu u kulinarstvu i koristi se samo ili u kombinaciji sa drugim brašnima. Od njega se mogu praviti hleb, pogača, pita, pica ali i poslastice.

Proizvodi o pirinča su lakši i hrskaviji od drugih testa. Pirinčano brašno bogato je kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i cinkom. U našoj zemlji je najpopularniji slatki pirinčani griz.

Naši predlozi

Ako se odlučite da pravite neke zanimljive proizvoda od različitih vrsta brašna, predlažemo da u pripremi koristite tradicionalne dodatke poput suvog kvascasode bikarbonepraška za pecivo ili vanilin šećera.
 
Često u ishrani koristimo raznolika brašna, a mi smo za vas izdvojili nekoliko zanimljivih recepata u kojima možete uživati svakodnevno.

Naš predlog za doručak su projicehleb sa crnim lukom ili kroasani sa sirom.

Možda za ručak odlučite da pripremite leskovačke kiflice,  pletenice sa šunkom i sirom ili punjene lepinje sa krompirom.

Možete se dodatno inspirisati i pogledati još recepata za slana peciva.
 
Prijatno!

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo