Proslava nove godine

Stižu nam praznici

Period praznika je pred nama i već lagano krećemo da organizujemo odmor, kupovinu jelke i ukrasa za stan. Počinjemo da razmišljamo o poklonima i organizaciji novogodišnje proslave.

Od kulture do kulture, proslava Nove godine ima različite tradicije i običaje, ali zajedničko za sve je da nam ovaj praznik donosi mogućnost da sumiramo utiske o prethodnoj godini, donesemo neke nove odluke, da se opustimo i radujemo jedni sa drugima.

Ovaj period predstavlja novi početak i mogućnost da u novih 365 dana uđemo sa novim planovima, željama i snovima.

Proslava nove godine

Kada slavimo novu godinu?

Kao i većina sveta, Srbija je prihvatila računanje vremena po gregorijanskom kalendaru i za početak nove godine računa 1. januar. Najčešće je period od prvih nekoliko dana nove godine neradan i namenjen odmoru u krugu porodice, filmskim maratonima i dobroj hrani.

Nova godina, onako kako je danas proslavlja, slavi se kod nas tek od 20. veka. Pre toga je ovaj praznik uglavnom proslavljan na Božić.

Ukoliko ne slavimo kod kuće znamo da uvek možemo da odemo na doček koji ćemo proslaviti sa svojim sugrađanima na ulici ili u nekom finom baru ili restoranu. Prva masovnija javna novogodišnja proslava, koju pamti istorija, odigrala se u Beogradu pre stotinak godina, a u narednim godinama se ova vrsta proslavljana proširila po celoj zemlji.

Zanimljivo je da Srbija spada u grupu pravoslavnih zemlja koje proslavljaju doček Nove godine dva puta. Staru ili Srpsku Novu godinu dočekujemo u noći između 13. i 14. januara po gregorijanskom kalendaru.

Novogodišnja gozba

Pored ukrašavanja doma i kupovine poklona, novogodišnja trpeza je najvažniji element dočeka Nove godine.

Pripremili smo za vas sjajan predlog za kućnu novogodišnju trpezu. Gostima uz dobru rakiju ili vino možete poslužiti hleb sa ajvaromproju sa šunkompica mafinekuglof sa spanaćem ili pogačice sa čvarcima. Ne zaostajemo ni za slatkim predlozima, pa vam preporučujemo čokoladne trubicežerbo kocke ili kolač sa krukama.

Takođe, pošto je Nova godina praznik kojem se najviše raduju deca, predlažemo da ih iznenadite i napravite im slane prasiće od testamilka tortu sa orasima ili čoko kokos tortu.

Ukoliko idete u goste možete da ponesete sitna slana i slatka jela poput pikantnih pužićašuster pite ili egzotične oblande.

Želimo da u ovoj novogodišnjoj noći budete srećni, zdravi i okruženi onima koje najviše volite.

Vaša C Slatka tradicija.

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo