Božićni post

Božićni post ove godine počinje 28. novembra i traje do Božića 2023.

Za vreme posta pronalazimo meru u svakodnevnim aktivnostima i jačamo naš duhovni i telesni život. Na ovaj način izražavano zahvalnost Bogu i pronalazimo mir u suzdržavanju od loših misli i dela.

Tokom posta treba opraštati i nastupati čista srca.

Božićni post

Pravila posta

Božićni post traje 40 dana. Ovaj post je uveden po uzoru na Hrista koji je, prema predanju, proveo u pustinji 40 dana u postu i molitvi.

Iako traje dugo, Božićni post nije zahtevan.

Riba je dozvoljena vikendom, kao i na Vavedenje i Svetog Nikolu, bez obzira na koji dan padaju. Strogo, na vodi, se posti samo sredom i petkom, dok se ponedeljkom, utorkom i petkom mogu koristiti ulje i vino.

Nedelju dana pred Božić, posti se malo strožije, bez ribe i samo na vodi. Na Badnji dan, 6. januara, vernici, sve do večere, poste samo na vodi.

Pričešće

Post je priprema za svetu tajnu pričešća.

Mala četrdesetnica, kako se još naziva Božićni post, traje sve do pričešća vernika na Božićnoj liturgiji, koja se održava u jutro 7. januara. Tokom ovog crkvenog rituala, vernicima se prinose hleb i vino koji se posredovanjem Svetog Duha osvećuju i pretvaraju u telo i krv Hrista. Tako se vernici pričešćuju i sjedinjuju sa Bogom.

Sveta Liturgija predstavlja zajednicu Boga i njegovih vernika, zato je samo srce Pravoslavne Crkve.

Predlozi za posnu trpezu

U nastavku možete pronaći par predloga posnih recepata. Kada je u pitanju slana trpeza, predlažemo posne kiflice sa ajvaromslanu tortupašteticekiflice sa posnim majonezom ili posnu pogaču. Ako želite da se zasladite posnim desertima, pročitajte recepte za buhtlekokos-narandža kuglicekeks oblandevaniliceurmašicekokos kolačposne košnice ili doboš posnu tortu.

Provedite Božićni post u miru i blagostanju.

Vaša C Slatka tradicija.

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo