Tradicija pripreme zimnice

Stiglo je to doba godine kada razmišljate da li da pripremite turšiju, ajvar, mešanu salatu ili pinđur. Cele prethodne zime uživali ste u kiselim paprikama, kupusu i krastavcima. Pravo je vreme da prelistate mamine i bakine stare knjige recepata i pripremite slatko, pekmez ili džemove kakve ste jeli dok ste odrastali.

Tradicija pripreme zimnice

Spisak različitih vrsta zimnice koje se pripremaju svedoči o tome koliko su ovi ukusi tradicionalni i karakteristični za našu zemlju.

Ima nečeg istinski nostalgičnog, što nas vraća nazad u detinjstvo, kada u pozno leto i jesen, zamirišu pečene paprike, kuvani paradajz ili pekmez od šljiva koji se lagano krčka na vatri.

Zimnica predstavlja tradicionalan način konzerviranja hrane. Na ovaj način čuvamo sezonske namirnice, njihova hranljiva svojstva, i uživamo u njima i van sezone. Vaše voće i povrće možete sačuvati kroz proces sušenja, kiseljenja, soljenja ili zaslađivanja.

Priprema zimnice je dragocena, jer je to vreme koje provodimo sa članovima porodice. Koliko puta smo sa bakom mešali ajvar na smenu, pomogli mami da ispeče paprike na starom šporetu ili ređali sa tatom kupus u bure.

Uvek je najslađe kada zajedno birate tegle, dekorisane poklopce ili nalepnice na kojima se ispisuju naziv i datumi.

Svako na svoj način

U skoro svakom vojvođanskom domaćinstvu može se pronaći kiseliš, ali i tegle pune sačuvanog voća. Vojvođanke vole da prave domaći sok od paradajza, da kisele futoški kupus, da stave turšiju od barenih somborskih paprika. Futoški kupus je srpski brend sa zaštićenim geografskim poreklom, koji se u proizvodi i koristi u ishrani već pet vekova, dok se paprika iz Sombora zbog svog bogatog ukusa izvozi u razne delove sveta. Kada je u pitanju slatka zimnica favoriti su slatko od smokava, džem od šljiva ili kajsija.

U Šumadijsko-Kuršumlijskom okrugu, bogatom voćem i povrćem pripremaju se ajvar, pinđur, barene paprike i turšije, kao i slatko od šumskih jagoda, džem od šipurka, paprike u medu i ljuto grožđe sa feferonama.

Ako odemo još malo južnije bićemo u prilici da probamo i jedan od najpopularnijih srpskih proizvoda u teglama, koji se pravi od autohtonih paprika ubranih u ovom kraju – leksovačku ljutenicu.

U Južnom Pomoravlju, domaćice su čuvene po pripremanju ukusne zimnice. Pripremaju se razne vrste turšije od karfiola, krastavčića, zelenog paradajza, šargarepe i feferonki.

Najstariji recept i najpopularniji proizvod iz ovog okruga je ajvar od cepkanih paprika. On se može naći na trpezama širom južne i centralne Srbije, ali i u inostranstvu.

Naše preporuke

Ukoliko nameravate da u naredim danima krenete sa pripremom zimnice preporučujemo vam da iskoristite neki od naših sjajnih C proizvoda kao što su konzervanslimuntus ili vinobran.

U našoj bogatoj arhivi sjajnih recepata za pripremu zimnice izdvajamo paprike u senfudomaći ajvar sa patlidžanomkrastavce u teglidomaći pekmez od kajsijakompot od krušakabakin leskovački džem od šljivamarmeladu od smokve ili slatko od dunje sa orasima.

Pročitajte i neki od naših starijih tekstova o pripremi slano-kisele ili slatke zimnice.

Želimo vam da ove jeseni pripremiti najbolju zimnicu do sada.

Vaša C Slatka tradicija.

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo