Kokos i kokosovo brašno

Kokosova palma, poreklom je sa obala i ostrva Tihog i Indijskog okeana, a kokos je jedan od najdragocenijih i najvoljenijih sastojaka internacionalne kuhinje.

Kokos i kokosovo brašno

Prema istorijskim spisima kokosu su, u 16. veku, ime dali mornari koji su ga pronašli. Oni su uočili tri tačkice na kokosu i to ih je podsetilo na nasmejano lice. Na portugalskom jeziku reč „coco“ znači „nasmejano lice“.

Brojna jela dobila su jedinstven ukus zahvaljujući ovom čudesnom plodu. Njegova konzistentnost i aromatičnost odlično se uklapaju uz slana i slatka jela.

U kuhinji, kokos možete iskoristiti na razne načine. Od ploda kokosa se dobija kokosova voda, mleko, puter ili ulje. Kokosovo brašno, koje je odlična bezglutenska zamena za pšenično, možete koristiti za pečenje jer pruža finu teksturu i slatkoću sitnim kolačima, mafinima i hlebu. Možete ga dodati u smuti, šejk ili ovsenu kašu.

Kokosov orah u svežem obliku značajan je izvora vitamina i minerala.

Bez obzira na godišnje doba, miris kokosa koji stiže iz kuhinje oduševiće vas, jer još od malih nogu znamo da najavljuje nešto posebno i ukusno.

Kokos će svakom jelu dodati egzotičan ukus i miris. Sladokusci znaju da će kokosovo brašno dati kolačima prepoznatljiv ukus, dok se kokosov šećer sve više koristi kao zamena za beli šećer.

Očišćen svež kokos možete naseckati, izrendati ili samleti u zavisnosti kako želite da ga koristite. Odličan je sastojak za razne salate sa piletinom, tofuom ili plodovima mora. Bujon sa dodatkom mleka od kokosa možete iskoristiti za pripremu jela od mesa i povrća. Sušeni kokos u kockicama ili tanko narezan čips od kokosa su sve popularnija grickalica.

Kokos se posebno koristi u pripremi raznih vrsta torti i kolača. C Slatka tradicija ima nekoliko zanimljivih predloga i recepata za vas. Naravno, prvo što svima padne na pamet su kokos kuglice i ruske kape. Sigurni smo da ćete vaše ukućane ili goste oduševiti ako pripremite čupavcepitu sa kokosom ili oblande sa kokosom.

Ukoliko pak želite da se osvežite, mi vam preporučujemo kokos kuglice sa jagodama.

Pripremite vaš omiljeni specijalitet sa kokosom i uživajte u danu.

Vaša C Slatka tradicija

Kokosovo brašno

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo