Tradicionalni doručak za celu porodicu

Doručak je najvažniji obrok, predstavlja temelj za dobar početak dana i omogućava nam da budemo aktivni, energični i lepo raspoloženi tokom ostatka dana.

Hajde da se podsetimo šta znači doručkovati, starinski, tradicionalno i s osmehom na licu.

Tradicionalni doručak za celu porodicu

Na prvom mestu je naravno hleb, namirnica koja širom Srbije predstavlja nezaobilazan sastojak tradicionalnog doručka i koju možete pripremiti na hiljadu načina. Iznošenje hleba na sto označava početak obeda i znak dobrodošlice ukoliko imate goste. U zavisnosti od kraja, u Srbiji možete probati beogradski, šumadijski ili, možda, valjevski hleb. Jedan od predloga za doručak je sveže mešeni hleb sa domaćim džemom uz čašu mleka.

Neka jela sa kojima možemo započeti dan bude nostalgiju. Njihov miris i ukus nas vode direktno u neka bezbrižnija vremena, kada su nam mama ili baka pripremale kačamak.

Kačamak je zaista najtradicionalniji doručak koji možete pripremiti. Ovaj ukusan i hranljiv obrok od kukuruznog brašna popularan je u našim krajevima i regionu i ima razna imena poput mamaljiga, žganjci i pura. Ovo jelo možete jesi uz različite dodatke, a mi vam preporučujemo sir, kačkavalj, kiselo mleko, suvo meso, slaninu ili čvarke.

Vrlo je moguće da će vam u mnogim domaćinstvima biti ponuđena proja. Napraviti proju je jako lako. Glavni sastojak je kukuruzno brašno, a potrebni su vam još i sastojci koje sigurno imate kod kuće: jaja, ulje, sir i prašak za pecivo. Uz domaću proju najbolje idu sir, kajmak ili jogurt.

Kako ne bismo bacali stari hleb, možemo ga iskoristiti i napraviti poparu. U posudu za kuvanje izdrobite stari hleb, prelijte ga vrelom vodom i mešajte dok se kuva. Nakon što se hleb pretvori u kašu dodajte malo masti, mleka Ili kajmaka po želji.

Uštipci, priganice ili mekike su pravi specijalitet koji se jako brzo priprema. Možete ih jesti sa kajmakom ili kiselim mleko, ili džemom ako volite slatku varijantu. Svaki uštipak tokom pripreme dobija specifičan oblik, pa ne čudi da deca u ovim oblicima vide razne forme koje ih zabavljaju i čine doručak pravom avanturom.

Mirisna gibanica nikada nije razočarala za doručak. Nadev za ovu slojevitu pitu najčešće se pravi sa sirom, uljem i jajima.

Ne zaboravimo na obrok koji je možda najlakše pripremiti, a koje je univerzalno voljen doručak - jaja. Kod nas se najčešće jedu kajgana ili omlet koje možete prpremiti sa slaninom, paprikom ili kobasicom uz šolju mleka ili jogurta. Takođe ne smemo zanemariti i kuvana jaja, kao i jaja na oko.

Nadamo se da smo vas podsetili na tradicionalna jela koja možete pripemiti za doručak. Odvojite malo vremena da ulepšate početak dana sebi i svojim najdražima.

Prijatno.

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo