Malina - crveno zlato i simbol naše zemlje

Gde ih sve možemo pronaći i koje sorte postoje

Srbija spada među vodeće zemlje u svetu, kada je uzgoj malina u pitanju.

Maline sazrevaju od sredine juna do kraja jula. Zbog svog finog i ukusnog ploda, ona se u našem narodu naziva i „crveno zlato“. Najpre je gajena kao ukrasna baštenska biljka, a od kraja devetnaestog veka počinje da se uzgaja kao voćarska kultura.

Od početka dvadesetog veka, malina poprima kultni status kao srpski proizvod koji se izvozi širom sveta. Danas je malina jedan od glavnih srpskih brendova i biznis koji održava mnoga domaćinstva u našoj zemlji.

Malina - crveno zlato i simbol naše zemlje

Arilje se smatra regionalnom, a možda i svetskom, prestonicom malinarstva. U brdsko-planinskom delu zapadne Srbije, ariljska klima i zemljište najpogodniji su za uzgoj ove dragocene voćke. Skoro celo stanovništvo ove opštine bavi se uzgojom različitih sorti maline od kojih su najpoznatije tulamin, tulamedžik, polka i polana.

Ostali okruzi u našij zemlji koji se ističu po malinarskoj poljoprivrednoj kulturi su valjevski, čačanski, šabački, kosjerićki, požeški, ivanjički, kraljevački i leskovački.

U našem narodu postoji verovanje da malina štiti kuću od zla, zato je potrebno posaditi po jedan grm u uglovima bašte i ispod svakog prozora kuće. Na ovaj način malina čuva ukućane od uroka.

Kako čuvati maline

Pripremili smo za vas nekoliko saveta kako da čuvate maline, ne bi li što duže ostale sveže.

Maline čuvajte u frižideru, najduže dva dana. Ne morate ih prati dok ne odlučite da ih iskoristite. Ukoliko ih operete pre smrzavanja, dodajte u vodu malo sirćeta jer će ono sprečiti pojavu bakterija i plesni. Dobro ih osušite nakon pranja.

Osušene maline stavite na poslužavnik, a potom u zamrzivač. Nakon što se smrznu, stavite ih u kesice iz kojih ćete izbaciti sav vazduh.

Odabrani recepti za vas

Iskoristite sezonu malina i napravite što više specijaliteta od ove prelepe voćke. Predlažemo vam da probate neke od naših C recepata.

Pripremite vašoj omiljenoj osobi grčku sladoled tortu od malina. Iznenadite vaše goste C kolačima sa malinamamalina kockama ili patišpanjem sa malinama.

Vaša C Slatka tradicija

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo