Pred nama je najveći hrišćanski praznik - Vaskrs. Sa njim dolazi i zadatak koji svi vole, a posebno deca. U pitanju je farbanje vaskršnjih jaja.
Prema običajima jaja se farbaju na Veliki petak, dva dana pre Vaskrsa. Ipak u nekim krajevima se jaja farbaju u četvrtak ili čak u subotu odnosno sam dan pred Vaskrs.
Postoje brojne tehnike i trikovi za farbanje i ukrašavanje jaja, ali je bitno da se vodi računa da prvo ofarbano jaje uvek treba da bude crvene boje. Ovo jaja se zove čuvarkuća i ono čuva ukućane od bolesti i svakog zla. Prema tradiciji, njega domaćice stavljaju pored ikone i čuvaju do sledećeg Vakrsa, kada njegovo mesto zauzima novo jaje. Staro se prema običajima puštalo niz reku, jer se verovalo da će na taj način voda da odnese zlo, bolesti i nesreću koje je prvo crveno jaje godinu dana prihvatalo umesto ukućana. Ako u blizini ne postoji reka, jaje se najčešće bacalo što dalje od kuće ili čak u pojedinim krajevima i spaljivalo.
Farbanje jaja u lukovini
Postoje broje i raznovrsne tehnike za farbanje i ukrašavanje jaja. Domaćice najčešće imaju svoje male tajne za ukrašavanje koje su još kao deca učile od mama i baka. Danas postoje gotove boje za farbanje jaja, neke domaćice koriste i jestive boje za kolače, ali i danas dosta domaćica se okreće tradicionalnom načinu farbanja jaja, kao što je farbanje u lukovini.
Zato vam danas otkrivamo recept za ovaj tradicionalni način farbanja jaja.
Potrebno vam je
- 20 jaja
- lukovina (ljuske od luka) jedna puna kesa
- ženske najlon čarape
- razne biljke i listovi trava
- konac
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika soli
- ulje
Na jaje stavite odabranu biljku (detelinu, maslačak, travku…), zatim jaje stavite u čarapu, ali pri stavljanju voditi računa da travka lepo stoji, a zatim je neophodno uvezati čarapu koncem.
Na dno šerpe stavite lukovinu i na nju poslažete umotana jaja, pa opet lukovinu I na kraju prelijete vodom. Dodajte so i sriće i stavite na srednju vatru da provri. Kada voda provri smanjite vatru i ostavite još jedno 20-ak minuta. Nakon toga, sklonite šerpu sa vatre i ostavite u vodi još nekih 30 minuta.
Jaja izvaditi kašikom i ostaviti da se malo prohlade. Nakon toga, skinuti čarapu i travčice i jaje premazati uljem da bi se lepo sijalo.
Pored ove tradicionalne tehnike, jaja možete farbati i uz pomoć namirnica koje vam se nalaze u kuhinji.
Od crvenog vina jaja će postati tamno ljubičasta.
Ružičastu boju jaja ćete dobiti kuvanjem istih u soku od cvekle i borovnice.
Ako želite da vaša jaja budu jarko crvena kuvajte ih u soku od višanja. Kurkuma će dati jarko žutu boju vašim jajima, a kafa smeđu.
Ako želite da vašu trpezu krase jaja u zelenoj boji, koristite spanać.
Da bi boje bile intenzivnije neophodno je da jaja što duže budu u prirodnim bojama.
C Slatka tradicija vam želi srećan Vaskrs. Hristos vaskrse!