Prašak za pecivo
Prašak za pecivo je sredstvo za narastanje testa koje se brine da testo bude rastresito i mekano. Najčešće se koristi u pravljenju biskvita, raznih vrsta peciva, ali i ukusnih torti i kolača.
Istorija Praška za pecivo počinje davne 1891. godine u Bilefeldu u Nemačkoj. Mladi apotekar Dr. August Oetker je teškim istraživačkim radom, radeći noću i danju uz pomoć apotekarske vage, avana i raznih vrsta prahova, došao do revolucionarnog otkrića za pečenje: Praška za pecivo Backin.
On je odmeravao tačnu količinu za 500 grama brašna i pakovao ih je u male kesice. Ova senzacionalna novina ubrzo je doprinela da se u domaćim kuhinjama kolači dosta češće peku, a tako je ostalo i do današnjeg dana.
U svakom domaćinstvu Prašak za pecivo je neizostavan i kada je njegova primena u pitanju kod nas, deo je duge tradicije. Njegovo korišćenje se prenosilo sa kolena na koleno. Naše domaćice ne mogu da zamisle pripremu kora za torte i kolače bez ovog tajnog sastojka, kao ni spremanje najlepših i najmekših slanih i slatkih peciva. Njega su koristile naše bake, a danas ga veoma rado i sa ponosom koristimo i mi.
Kombinacije kojima je teško odoleti
C Prašak za pecivo je jedan od omiljenih proizvoda naših domaćica iz asortimana C Slatke tradicije. Uvek u nama probudi sećanje na najdraže vikende koje smo provodili kod bake, dok smo joj pomagali u pripremi tradicionalnog patišpanja od višanja ili bakinog kolača.
C Prašak za pecivo možete pronaći u pojedinačnim pakovanjima od 12g ili u povoljnijem multipakovanju od 6 komada.
Koristi se u pripremi brojnih tradicionalnih poslastica poput Urmašica, Baklave sa višnjama, Ledenih kocki, Mamine letnje pite, Kolača sa malinama, Princes krofni sa prelivom od malina, Bakinog kolača, Breskvica.
Pored tradicionalnih kolača koristi se i u pripremi brojnih torti poput Čokoladane torta, Fantastica sa jagodama, Ferrero Rocher torte, Karamel torte, Torte od šargarepe, Kapri torte, Ruske čokoladne torte, C posne čokoladne torte, Nesquik torte, Čokoladne torte sa jagodama, Jogurt torte C, Torte sa jagodama C, Čoko višnja torte, Panj torte, kao i u Čoko karamel torti, ali i u brojnim kolačima poput Medenog srca, Čokoladnog kolača sa višnjama, Čokoladnih kokos kocki, Medenih kocki, Kokos kolača, Šne nokle kolača, Pijane neveste, Kolača sa šljivama, Kolača od kajsija, Super čokoladnih kolača.
I ne zaboravimo da je C Prašak za pecivo tajni saveznik svake domaćice u pripremi ukusnih slatkih peciva kao što su Kiflice sa Eurokremom, Pahuljaste kiflice, Pletena štrudla sa orasima i pekmezom, Slatke kokos kiflice, Tik tak krofnice, Štrudlice sa džemom ili Mekane kiflice.
Posebnu mekoću C Prašak za pecivo daje i slanim testima: Kuglof piti, Kiflicama sa testom od sira, Proji, Piti sa mesom i krompirom, Pituljicama sa susamom, Lisnatim kiflicama sa sirom, Rolovanoj lisnatoj pogači i neodoljivim Brzim mekikama sa jogurtom.
Za koji god recept da se odlučite sa C Praškom za pecivo ne možete pogrešiti, vaše torte, kolači i peciva će uvek biti mekani, ukusni, jednom rečju neodoljivi.