Saveti i trikovi za pripremu poslastica

Neodoljivost tradicionalnih poslastica naših mama i baka leži u njihovim tajnim sastojcima: strpljenju, ljubavi, posvećenosti, ali i kulinarskim trikovima koje su pažljivo čuvale i prenosile kroz generacije. Njihovi recepti su prva asocijacija na toplinu doma i sećanja na bezbrižne dane u krugu porodice. Sve te male radosti deo su naših života i pokretači najlepših uspomena.



Sigurno ste u mnogim prilikama poželeli da ponovo uživate u ukusima detinjstva pripremljenim i serviranim na način kao što su to radile naše mame i bake. Možda ste u tome uspevali, a možda vam je bio potreban baš taj jedan bakin sastojak kako bi svaki zalogaj imao ukus savršenstva. Bilo da ste se tek upustili u kulinarske poduhvate ili ste iskusna domaćica, saveti u kuhinji će vam biti od koristi jer pripremu poslastica čine lakšom i efikasnijom, a vaše kolače zasigurno lepim i ukusnim. U ovom blogu sa zadovoljstvom delimo sa vama vredne i korisne savete iskusnih domaćica sa kojima nećete pogrešiti.

Trikovi iz kuvara naših baka

Kako da sprečite koru kolača da popuca i da se zalepi za pleh?

U srcu mnogih neodoljivih kolača poput Patišpanja sa višnjama ili Lenje pite sa makom ili šljivama leži sočna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova, baš kao ona čiji nas je miris mamio u bakinu i maminu kuhinju. Kako biste to postigli, potrebno je da maslac i mast budu dovoljno mekani da se prstima razliju u kalupe za pečenje. Nakon što ste mašću podmazali posudu dodajte brašno, i vrtite posudu dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresite. Ako pripremate kolače sa čokoladom, kao na primer Čokoladni brauni sa sladoledom ili Čokoladni kolač možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom.

Kako dobiti penasto umućen puter?

Jednostavan tradicionalni trik koji će vam pomoći da dobijete penastu strukturu putera je da ga izvadite iz frižidera bar sat vremena pre mućenja ili ga jednostavno narendajte na onoj strani gde su prorezi krupniji, ali ga pre mućenja obavezno pospite sa malo brašna.

Kako da sprečite koru kolača da popuca i da se zalepi za pleh?

U srcu mnogih neodoljivih kolača poput Patišpanja sa višnjama ili Lenje pite sa makom ili šljivama leži sočna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova, baš kao ona čiji nas je miris mamio u bakinu i maminu kuhinju. Kako biste to postigli, potrebno je da maslac i mast budu dovoljno mekani da se prstima razliju u kalupe za pečenje. Nakon što ste mašću podmazali posudu dodajte brašno, i vrtite posudu dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresite. Ako pripremate kolače sa čokoladom, kao na primer Čokoladni brauni sa sladoledom ili Čokoladni kolač možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom.

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept
burger c logo