burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Posni sitni kolači

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Sastojci

Bajadera sa susamom:
I sloj:

200 g šećera

1,5 dl vode

125 g margarina

100 g pečenog susama

200 g posnog mlevenog keksa

II sloj:

100 g posne čokolade za kuvanje

3 kašike ulja

III sloj:

200 g šećera

1 dl vode

125 g margarina

200 g susama

200 g mlevenog keksa

Glazura od čokolade:

50 g čokolade

3 kašike C kakaoa

1/2 dl vode

3 kašike šećera

Rolat sa ekspandiranim pirinčem:

125 g margarina

3-4 kašike soka od narandže

1 kašika meda

50 g ekspandiranog pirinča

50 g posne čokolade

100 g posnog mlevenog keksa

Kuglice sa keskom i sokom:

200 g posnog mlevenog keksa

50 g margarina

50 g posne čokolade

po potrebi soka od narandže

Kuglice od ratluka i kokosa:

100 g ratluka

100 g C šećera u prahu

100 g C kokosa

sok 1 limuna

1 C vanilin šećer

Praline sa kikirikijem:

180 g šećera

200 g pečenog neslanog kikirkija

100 g margarina

100 g posne čokolade

70 g posnog mlevenog keksa

Bele toblerone:

150 g ratluka

150 g C šećera u prahu

100 g posnog mlevenog keksa

100 g rastopljenog margarina

oko 50 g Agar žele bombona

Crne toblerone:

100 g čokolade za kuvanje

80 g margarina

1 kašika meda

1 dl soka po želji

100 g posnog mlevenog keksa

30 g seckanih oraha

30 g propečenog susama

Lažni kornfleks:

100 g margarina

70 g posne čokolade

5 kašika šećera

100 g prepečenog susama

50 g suvog grožđa

20 g šarenog ekspandiranog pirinča

Štangle sa kikirikijem i keksom:

120 g margarina

120 g C šećera u prahu

1 kesica C vanile

120 g pečenog neslanog kikirikija

100 g posne čokolade

120 g posnog keksa

Za glazuru:

50 g čokolade

2 kašike C kakaoa

3 kašike šećera

1 dl vode

1 kašika ulja

Posni sitni kolači

Koraci pripreme

Bajadera sa susamom:
U suvoj posudi ispržite susam pa 200 g sameljite na električnoj mašini za kafu, a 100 g ostavite nesamleveno. Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje), pa dodajte vodu. Kuvajte dok se karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i keks i odmah sklonite sa vatre.

Toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu i dobro je rukama izravnjajte. Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne. Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se sve istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte mleveni susam i mleveni keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.

Za glazuru, u manji sud stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.

Rolat sa ekspandiranim pirinčem:
Otopite margarina sa sokom od narandže, medom pa dodajte expandirani pirinač. Posebno otopite čokoladu sa 1-2 kašike vode pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte mleveni keks i sve dobro sjedinite. Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte rolat, dobro ohladite i secite na tanje kolutove.

Kuglice sa keskom i sokom:
U posudu stavite mleveni keks, otopljen margarin sa čokoladom i uz dodavanje soka od narandže umesite smesu od koje ćete moći praviti kuglice. Ostavite ih u frižider da se dobro stegnu.

Kuglice od ratluka i kokosa:
Dobro umesite rukama ratluk sa prah šećerom, C kokosovim brašnom, limunovim sokom i vanilin šećerom. Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kokosovo brašno.

Praline sa kikirikijem:
Otopite šećer da blago porumeni, dodajte kikiruki pa sve preručite u uljem podmazan porcelanski sud. Kada se karamel sa kikirikijem ohladi sameljite ga na mašinici za orahe ili sitno izblendirajte. Posebno otopite margarin i čokoladu pa prelijte preko grilijaža.

Dodajte mleveni keks i sve zajedno dobro sjedinite. Formirajte ploču debljine oko 1,5 cm, prelijte otopljenom čokoladom i kada se dobro ohladi secite na kockice.

Bele toblerone:
Ratluk i C prah šećer malo umesite rukama pa dodajte mleveni keks i na kraju rastopljen margarin. Dobro umesite rukama, razvucite u dugačku užu ploču, po sredini poređajte na polovine rasećene žele bombone, oblikujte trougao i kada se dobro ohladi i stegne secite ga na tanje trouglove.

Crne toblerone:
Rastopite čokoladu, margarin i med a zatim dodajte soka po želji. Mešajte dok se sve ne rastopi, malo prohladite pa dodajte mleveni keks, seckane orahe, propečenog susama i sve dobro umesite rukama. Oblikujte trougao, ohladite i secite.

Lažni kornfleks:
Otopite margarin, čokoladu i šećer pa dodajte prepečen susam, suvo grožđe i expandirani pirinač. Odmah sklonite sa vatre, vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice da se ohlade i stegnu.

Štangle sa kikirikijem i keksom:
Kikiriki izblendirajte, a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu penasto umutite margarin sa C prah šećerom i C vanilom, dodajte kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite varjačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smesu i rastanjite na debljinu do 2 cm.

Za glazuru stavite u malu posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i pustite da uz mešanjprovri. Na kraju dodajte ulje, izmešajte pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga secite na željene štangle.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Posni sitni kolači

Koraci pripreme

Bajadera sa susamom:
U suvoj posudi ispržite susam pa 200 g sameljite na električnoj mašini za kafu, a 100 g ostavite nesamleveno. Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje), pa dodajte vodu. Kuvajte dok se karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i keks i odmah sklonite sa vatre.

Toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu i dobro je rukama izravnjajte. Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne. Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se sve istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte mleveni susam i mleveni keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.

Za glazuru, u manji sud stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.

Rolat sa ekspandiranim pirinčem:
Otopite margarina sa sokom od narandže, medom pa dodajte expandirani pirinač. Posebno otopite čokoladu sa 1-2 kašike vode pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte mleveni keks i sve dobro sjedinite. Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte rolat, dobro ohladite i secite na tanje kolutove.

Kuglice sa keskom i sokom:
U posudu stavite mleveni keks, otopljen margarin sa čokoladom i uz dodavanje soka od narandže umesite smesu od koje ćete moći praviti kuglice. Ostavite ih u frižider da se dobro stegnu.

Kuglice od ratluka i kokosa:
Dobro umesite rukama ratluk sa prah šećerom, C kokosovim brašnom, limunovim sokom i vanilin šećerom. Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kokosovo brašno.

Praline sa kikirikijem:
Otopite šećer da blago porumeni, dodajte kikiruki pa sve preručite u uljem podmazan porcelanski sud. Kada se karamel sa kikirikijem ohladi sameljite ga na mašinici za orahe ili sitno izblendirajte. Posebno otopite margarin i čokoladu pa prelijte preko grilijaža.

Dodajte mleveni keks i sve zajedno dobro sjedinite. Formirajte ploču debljine oko 1,5 cm, prelijte otopljenom čokoladom i kada se dobro ohladi secite na kockice.

Bele toblerone:
Ratluk i C prah šećer malo umesite rukama pa dodajte mleveni keks i na kraju rastopljen margarin. Dobro umesite rukama, razvucite u dugačku užu ploču, po sredini poređajte na polovine rasećene žele bombone, oblikujte trougao i kada se dobro ohladi i stegne secite ga na tanje trouglove.

Crne toblerone:
Rastopite čokoladu, margarin i med a zatim dodajte soka po želji. Mešajte dok se sve ne rastopi, malo prohladite pa dodajte mleveni keks, seckane orahe, propečenog susama i sve dobro umesite rukama. Oblikujte trougao, ohladite i secite.

Lažni kornfleks:
Otopite margarin, čokoladu i šećer pa dodajte prepečen susam, suvo grožđe i expandirani pirinač. Odmah sklonite sa vatre, vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice da se ohlade i stegnu.

Štangle sa kikirikijem i keksom:
Kikiriki izblendirajte, a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu penasto umutite margarin sa C prah šećerom i C vanilom, dodajte kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite varjačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smesu i rastanjite na debljinu do 2 cm.

Za glazuru stavite u malu posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i pustite da uz mešanjprovri. Na kraju dodajte ulje, izmešajte pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga secite na željene štangle.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa
Eskimko sladoledom"

Pošalji recept